“Nu behövs fredskämpar”

Lisa Pelling om behovet av anti-militaristisk organisation och handling

Veckans försvarsuppgörelse mellan regeringen och Moderaterna och Centerpartiet ger försvaret totalt över åtta miljarder kronor i ökade anslag i tre år framåt.

– Det är en av de kraftigaste försvarsatsningarna på decennier. Med ökade resurser till det militära försvaret ökar behovet av anti-militaristiska röster och rörelser, skriver Lisa Pelling i en ledare i Dagens Arena 18 augusti.

I helgen håller S-kvinnor kongress i Karlstad. Med personer som Alva Myrdal, Inga Thorsson och Maj-Britt Theorin finns det en stark tradition av att driva freds- och nedrustningsfrågor i den socialdemokratiska kvinnorörelsen.

– I Sverige var de socialdemokratiska kvinnoklubbisterna avgörande för att förhindra utvecklandet av en svensk atombomb, skriver Pelling.

Hon påminner om att fredskämpar i alla tider har förminskats och förlöjligats, anklagats för att vara naiva, och för att gå fiendens ärenden.

– Idag anklagas den svenska fredsrörelsen rutinmässigt för att vara aningslösa Putin-kramare. Trots att det är just Putin som förmodligen har mest att vinna på att andra länder försöker kapprusta med Ryssland.

Lisa Pelling vill se en stark fredsrörelse som ifrågasätter, granskar och synar. En rörelse som kan driva på för alternativa, icke-militära lösningar på konflikter och spänningar.

Hon ställer frågan om de pengar som nu satsas på robotsystem, ubåtar och jaktplan skulle kunna göra bättre nytta om de satsades på medling, demokratisering och avspänning.

– Den gamla devisen håller än: försvaret är alltför viktigt för att lämnas till militären.

Läs ledaren: Nu behövs S-kvinnors fredslängtan mer än någonsin.

Tommy Jansson

You May Also Like