Fotograf: Agnes Stuber.

Nooshi Dadgostar fick högst betyg av SKPF för sitt tal i Almedalen när det gäller engagemanget för pensionärerna

Svenska KommunalPensionärernas Förbund ((SKPF) bevakade partiledarnas tal under Almedalsveckan. I sin webbtidning Här&Nu skriver man:

”Almedalsveckan är i gång och vi undrar precis samma sak som alltid: Hur viktiga är Sveriges äldre för riksdagens partier?”

SKPF har bara tagit reda på i vilken utsträckning de äldre får ”ta plats” i partiledarnas tal. Om pensionärerna över huvud taget nämns när det gäller pensioner, ålderism och annat som har att göra med de äldres situation i samhället.

Resultatet blev:

  • Nooshi Dadgostar (V) fick högst betyg med 6 poäng
  • På andra plats Magdalena Andersson (S) med 3 poäng
  • Tredje plats Muharrem Demirok (C) med 2 poäng
  • Fjärde plats Daniel Heldén (MP) med 1 poäng

Samtliga partiledare i Tidögänget fick noll poäng.

Man ska väl inte dra alltför höga växlar av en sådan här poängräkning. Samtliga talen var cirka 30 minuter. Ingen kan ta upp allt på den korta tiden. Men en liten fingervisning kan det ändå ge när det gäller vad partiledarna prioriterar i sina tal.

Eller som Här&Nu skriver: ”Vår räkning säger förstås ingenting om partiernas politik, men det är i alla fall en påminnelse om hur äldres rättigheter värderas av makten”.

Sedan vill jag säga att jag är lite tveksam till att dela in befolkningen i olika grupper som skulle ha gemensamma intressen.

Det finns fattiga pensionärer. Fortfarande har vi i Sverige cirka 300 000 ”fattigpensionärer”. Och inom gruppen ”fattigpensionärer” är de flesta kvinnor. Och det finns pensionärer som ekonomiskt sett har det bra ställt.

Det är på samma sätt när det gäller ”gruppen” barnfamiljer. En del har det väldigt bra. Andra har det bra. En del har det sämre. En del har det riktigt illa.

Samma när det gäller gruppen ”miljardärer”. En del har hundratals miljarder. Andra har tiotals miljarder. En har bara en enda futtig miljard.

Förra året, 2023, vann Ebba Busch (KD) SKPF:s poängräkning med 4 poäng Och 2022 var det Nooshi Dadgostar som fick flest poäng.

Lästips:

V vann – Här&Nu. 24 juni 2024

Almedalsveckan 2024 – Här&Nu. 1 juli 2024

Nu ska pensionärerna få sänkt skatt – Hur mycket kommer fattigpensionärerna att få? – eFOLKET. 6 september 2023

Regeringen far med osanning om att ”alla pensionärer får sänkt skatt” – eFOLKET. 22 september 2023

Är det Annie Lööf som nu sitter med ”Svarte Petter”? – eFOLKET. 24 november 2021

Rolf Waltersson

You May Also Like