Nu ska pensionärerna få sänkt skatt – Hur mycket kommer fattigpensionärerna att få?

Varje dag “släpper” regeringen en liten bit av den budget som ska klubbas senare i höst. I stället för att släppa all information om budgeten samtidigt, pytsar man nu ut bit för bit, pö om pö, för att på så sätt få mer uppmärksamhet. Och med dagliga presskonferenser får man på så sätt större medialt utrymme.

Senaste “avslöjandet” är hur mycket pensionärerna ska få i sänkt skatt nästa år. Finansminister Svantesson (M) ger ett exempel:

En pensionär med en pension på 25 000 kronor i månaden får sänkt skatt med 3 460 kronor.

Men dessa 3 460 kronor är per år. Per månad blir det 288 kronor.

Lite av ett psykologiskt och visuellt trick detta att blanda pension per månad med skattesänkningen per år.

Ungefär samma som när man pratar lönehöjningar i procent i ställer för i kronor.

Säger man i stället att den med 25 000 i pension per månad får skatten sänkt med 288 kronor ser det inte riktigt lika “imponerande” ut.

Sedan kan man fråga sig varför Svantesson tar pensionen 25 000 per månad som exempel. Det är i och för sig ingen svindlande hög pension.

Men den genomsnittliga pensionen ligger på endast 20 900 i månaden (2022), därför undrar jag hur mycket lägre skatt det blir på den pensionen. Systemet är ju sådant att de med högre inkomster/pensioner i kronor räknat för de största skattesänkningarna.

Därför slänger man då och då in en “brasklapp” att de med låga inkomster får i procent räknat högre skattesänkningar.

Men som jag sagt tidigare, det är inte med “procenten” man betalar mat och hyra, det är med kronorna man får i plånboken.

Och hur blir det med fattigpensionärerna? Hur stor, eller liten, beskärda del får de av denna skattesänkning. Sådana följdfrågor ställer naturligtvis inga journalister vid dessa presskonferenser:

“Men, hörrudu Elisabeth Svantesson, hur mycket lägre skatt får Agda som är ensamstående pensionär och bara får ut 11 200 kronor i pension varje månad?”

Vi har fortfarande 290 000 fattigpensionärer i Sverige. Det innebär att man efter skatt har 13 300 kronor i månaden, eller mindre, att leva på.

Det finns många pensionärer som i stort sett bara har garantipensionen att leva på. Den ligger på 10 631 kronor i månaden.

Av dessa fattigpensionärer är 181 000 kvinnor och 89 000 män.

Snart kommer sanningen fram och vi kan se svart på vitt hur det gått för våra fattigpensionärer. Hur mycket i sänkt skatt fick de av Tidöpartierna.

Vi har ju “Tantpatrullen” som demonstrerar varje torsdag framför riksdagshuset med krav på anständiga pensioner.

Tantpatrullen demonstrerar på Sergels torg. Foto: Rolf Waltersson.

Tänk om media kunde uppmärksamma Tantpatrullen och deras kamp lika ihärdigt som man nu bevakar koranbränningar och sånt.

Men fattigpensionärerna är väl inte lika “mediala” för att få plats i nyhetsflödet.

Sedan en fundering av det principiella slaget. Är det rätt väg att gå att sänka skatterna? Jag tänker då på både alla som förvärvsarbetar, ålderspensionärer, arbetslösa och andra.

Det är ju skattepengar som till stor det finansierar vår generella välfärd – vård, skola, omsorg och så vidare.

Är det inte bättre att se till så att alla har “anständiga” löner och pensioner så att man har råd att betala skatten.

Till saken hör att den enda skatt, den statliga, som ska ha en progressiv och utjämnande effekt, urholkas nu när brytpunkten höjs [*] och allt färre betalar statlig skatt.

Kommunalskatt, moms och punktskatten har inte den utjämnande effekten.

Du betalar samma procent i kommunalskatt på varje beskattningsbar hundralapp oavsett om du har låg eller hög inkomst.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like