Uffe, Pär Eriksson och Markos. Foto: Rolf Waltersson.

Uffe och Markos hjälper till vid “snygghuggning” i Eskilstuna

Jag har träffat ardennerhästarna Uffe och Markos tidigare. Det var i slutet av juni i år när de hjälpte till med avverkning vid gravkullarna vid Tumbo som ligger lite utanför Eskilstuna på vägen mot Kvicksund. (se lästips)

Nu är de tillbaka. Den här gången i Eskilstuna för att “snygghugga” i Slagsta. Det är längs Norrvallavägen samt några tvärgator.

Det är kommunen som anlitat hästar som nästan inte gör några skador i terrängen jämfört med tunga skogsmaskiner. Framför allt nu när det efter allt regnande är surt i markerna är hästar det mest skonsamma man kan använda för att undvika markskador.

Man ska gallra tallskogen för att ge mera utrymme och ljus åt ädellövträd, bland annat ek och lönn, så att det blir mera av blandskog.

Det var kusken Pär Eriksson som använde uttrycket “snygghuggning” när jag träffade honom och hans hästar igår (6 juni). “Snygghuggning”, ett träffsäkert ord som beskriver vad det handlar om, att snygga till och göra mera tillgängligt för dem som strövar runt i skogsbackarna. Att det inte handlar om avverkning för timrets skull.

Pär Eriksson berättar att det handlar om varsam gallring. Man, (kommunen?) till och med kollade så att man undviker att fälla träd där det finns fågelbon.

Eftersom det är mitt i ett bostadsområde, villaområde, är det många nyfikna som stannar till för att prata, och hälsa på Uffe och Markos.

Även en dagisgrupp i färgglada västar har varit där för att titta på hästarna. Förmodligen från Norrvallavägens förskola som ligger bara några hundra meter bort.

Många ur den yngre generationen har nog aldrig sett arbetshästar. Framför allt inte i arbete. Numera är ju flertalet hästar i Sverige vad jag, kanske lite nedlåtande, kallar “leksakshästar”.

Av Sveriges cirka 360 000 hästar är cirka 6 procent arbets- och brukshästar. Resten, cirka 340 000 används bland annat som tävlingshästar inom trav och galopp, turism och som hobby- och fritidssysselsättning.

Backar vi 120 år fanns det i Sverige ungefär 600 000 hästar som nästan alla var arbets- och brukshästar. Det var väl mest vid slott och herresäten man höll sig med hästar för nöjes skull.

Rolf Waltersson

Lästips:

Igår träffade jag Uffe och Markos – Två kraftfulla 10-åriga ardennerhästar

You May Also Like