Bildskapare. Pete Linforth / Pixabay.

Miami Herald avslöjar: Trumps och Guaidós kuppförsök mot Maduro – som taget ur James Bond

I fredags utsattes raffinaderiet Tablazo Petrochemical Complex i Maracaibosön, Venezuela, för ett terroristattentat genomfört med drönare. Ännu ett led i den ekonomiska terrorismen för att förstöra landet och dess industriella infrastruktur.

Idag informerade myndigheterna om att man lyckats avlyssna kommunikation som visar att USA planerar nya våldsaktioner nu i  november. Se länken här under.

President Maduro warns of US plot

Nedan beskrivs turerna kring det misslyckade kuppförsöket i maj månad. En rafflande historia som högertidningen Miami Herald grävt fram. En illustration till hur det ruttna Imperiet agerar.

USA:s och Guaidos kuppförsök mot Maduro – en James Bond historia berättad av Miami Herald

I en mycket lång artikel redogör Miami Herald för det misslyckade kuppförsöket våren 2020. Artikeln kompletteras med videoklipp, kopior på fakturor och sms. Vi har nedan kortat och rekommenderar den intresserade att gå till originalet av den grävande undersökningen. (Länk sist i artikeln).

Noteras bör att USA:s stenhårda sanktioner inte nämns i samband med Venezuelas ekonomiska kris. Inte heller nämns de många miljoner dollar som hägrade för legoknektarna ifall de lyckades få med sig president Maduro. Efter fiaskot svär sig de skyldiga fria, de vet inget och de har inte gjort något.

Översättning: Zoltan Tiroler.

MIAMI HERALD 201030:

Den tidigare sergeanten vid US-special operations, vars säkerhetsfirma var med i ett misslyckat kuppförsök i maj 2020, hävdar att två myndighetspersoner i Trumpadministrationen träffade och gav sitt stöd till Operation Gideon, en militär operation som påminner om invasionen i Grisbukten, Kuba 1961.

Det hela är en historia om klumpighet, dumdristighet och mordplaner i kombination med hemliga möten i baksäten på limousiner medan dessa rullar genom Miamis gator, möten på restauranger och i skymningen vid Red Course Trump Doral. Allt enligt vad Miami Herald/McClatchy fått fram.

Detaljer har varit svåra att få fram trots att planeringen av Gideon gjordes i Washington, södra Florida och på Venezuelas kust. Påståendena i denna rapport finns också i det åtal som gäller brott mot ett avtal på 1,4 miljoner dollar. Åtalet är från 30 oktober, väckt av åklagaren Gustavo Garcia-Montes i Miami. Det riktas mot Juan Jose Rendon, en politisk konsult åt Venezuelas parlamentsledamot Juan Guaidó – den parlamentsledamot som Trump-administrationen började kalla för det oljerika Venezuelas president i januari 2019.

Målsägande är f.d. sergeanten av första klassen Jordan Goudreau som under sju timmar gett en detaljerad beskrivning, i vilken han hävdar att han hade administrationens uppmuntran och också hade möten för att planera operationen i Trump Hotel, Washington och i Trump Doral väster om Miami. Journalister har under sex veckor försökt kolla fakta kring Goudreaus uppgifter.

Goudraues mål var att ersätta Maduro och installera Guaidó. Dennes namn finns på ett kontrakt som påstås vara undertecknat tillsammans med kuppmakarna. Hela dokumentet – som Miami Herald och dess moderorganisation McClatchy – kommit över, innehåller en tidigare okänd klausul som tillåter Guaido att neka till all inblandning om uppdraget misslyckas.

Journalisterna har också fått tag på en inspelning, som först nämnts av Washington Post, i vilken någon som verkar vara Guaidó som pratar på engelska för att uppmuntra dom och hylla deras nyss påskrivna kontrakt för att ge stöd med anskaffning, logistik och “råd i utförandet av projektet”. I ett tillägg sägs att Silvercorpkommer att ge råd och stöd … i planering och utförande i en operation för att fånga/anhålla/avlägsna Nicolas Maduro (hädanefter kallad ’Det primära målet’), avlägsna den nuvarande regimen och installera den erkände venezolanske presidenten Juan Guaidó.

Männen som var närvarande vid undertecknandet har inte ifrågasatt händelserna eller sina egna signaturer.

Jag har mina betänkligheter men vi gör det rätta för vårt land och vi befinner oss i en humanitär kris”, säger mannen som tros vara Guaido på inspelningen till Goudreau, den dekorerade f.d. gröna baskern som ledde ett Florida-registrerat säkerhetsföretag, Silvercorp USA, som deltog i kuppförsöket.

Den misslyckade kuppen 3 maj resulterade i tillfångatagandet av två tidigare USA-soldater och 47 venezolaner. Den ledde till döden för sex tänkta frihetskämpar som verkar ha avrättats.

Textsamtal på chat från Goudreau visar att åtminstone ett möte ägde rum på PJ Clarke´s restaurang, bara några kvarter från Vita Huset. Vittnesmål från de inblandade säger att ledande oppositionspolitiker blev informerade om komplotten, inklusive Guaido och chefen för hans parti Leopoldo Lopez, som flydde från (Spaniens ambassad i) Venezuela förra veckan. Goudreaus påståenden förnekas kraftfullt av de personer han identifierar, men få av dem vill göra det offentligt.

De närmaste månaderna efter kuppen sa Goudreau inte mycket. Men sedare förklarade han att han kände sig övergiven och fått skulden för misslyckandet. Han beslutade sig för att bryta tystnaden och namnge dem som kände till hans ansträngningar med syftet att störta Maduro-regimen. Han sa också, i samband med åtalet mot Rendon, att han hade sett konkurrerande bud om hjälp till Guaidós administration. De sägs ha kommit från Erik Prince, bror till utbildningsministern Betsy DeVos och ägare till säkerhetsföretaget Frontier Services Group. Prince, som nämns i åtalet, nekar. Goudreaus anmälan identifierar två personer i Trumpadministrationen som sägs ha känt till kupplanerna. De är Andrew “Drew” Horn, då assistent till vicepresident Pence och Jason Bearsley, tidigare militär och rådgivare vid Veterandepartementet.

Horn svarar inte på upprepade försök att nå honom på telefon och sms. En talesperson för Pence säger att vicepresidenten inte känner honom, trots att Horns Linkedinprofil identifierar honom som biträdande chef hos Pence och rådgivare till chefen för nationella underrättelsetjänsten.

Goudreau hävdar också att nyckelpersoner runt Guaidó spelade en väldigt aktiv roll i att få igång kuppen, genom diskussioner i södra Florida och i Colombia.

Trumps huvudsakliga anklagelse mot Maduro är att han gjort Venezuela till knarkstat och är i maskopi med colombiansk gerilla för att exportera knark till Europa och USA genom en militärkontrollerad organisation, “Cartel of the Suns”. Detta blev ett problem för operation Gideon. Den pensionerade venezolanske generalen Cliver Alcala, som var djupt inblandad och stödde Gideon, anklagades av DEA (USA:s knarkmyndighet), som påstod att han hjälpt Maduro att transportera knark.

DEA utfärdade den 25 mars en belöning på 10 miljoner dollar för gripandet av Alcala. Strax därefter gav han upp i Colombia. Han utvisades omgående till USA. “Inte bara var han hjärnan bakom operationen, än viktigare så hade han modet att agera”, säger en venezolansk officer som hjälpte till i planeringen till Miami Herald. “Han var den ende generalen som istället för att snacka på Twitter och Instagram…var beredd att kämpa och dö för landet.”

Närmast oförklarligt fortsatte planeringen för Gideon trots förlusten av Alcala, en av dess viktigaste komponenter.

Enligt rapporter från AP och Military Times i maj så var Silvercorp USA:s plan att infiltrera Venezuela via kuststaden Macuto. Det skulle göras med ca 100 venezolaner och starta ett folkligt uppror mot regeringen. Denna mot-oddsen-plan hade paralleller till den misslyckade invasionen av Grisbukten i Kuba i april 1961. Den backades upp av CIA och bestod av ca 1 400 exilkubaner.

Bland Silvercorps mål var att gripa Maduro och ställa denne inför rätta i USA. Den misslyckade operationen ledde istället till gripandet av Airan Berry och Luke Denman, båda tidigare inom specialstyrkorna som Goudreau anlitat. Foton på dem spreds i venezolansk TV, med dem liggande med ansiktena mot marken och bakbundna. De dömdes båda till 20 års fängelse i augusti under en rättsprocess som kan ifrågasättas.

I åtalet mot Rendon krävs denne på 1,4 miljoner dollar från Guaidos förtrogne. Rendon är politisk konsult med residens i Miami och tillsatt av Guaido för att leda en “Strategikommitté” med uppgift att finna olika alternativ för att störta Maduro. Han sägs ha skrivit på kontraktet som representant för Guaido. Rendon avböjde att svara på Goudreaus påståenden.

Goudreau hävdar också att Guaidos team spelade en aktiv roll i planeringen av operationen. Vid ett tillfälle ville de reservera 20 miljoner dollar för att finansiera folkliga upplopp som skulle ske samtidigt som det militära intrånget.

I Goudreaus åtal sägs att hans plan fick godkännande i konkurrens med andra planer. Gruppen hade övervägt en annan plan som påstås komma från Prince, grundaren och förre VD:n för Försvarsfirman Blackwater. De ville använda 5 000 man och planen hade en prislapp på 500 miljoner dollar. Reuters rapporterade i april 2019 att Prince hade en plan för att störta Maduro med hjälp av legoknektar. Prince nekar via sin advokat.

Från maj till augusti 2019 säger Goudreau att han deltog i många möten i Miami och Colombia där kupplanerna diskuterades. Bland dem han mötte var Sainz, en tidigare anställd vid USA:s UD, som inte vill kommentera. En annan finansiär var Roen Kraft, arvtagare till osttillverkarfamiljen. Han har inte kunnat nås för en kommentar. Här finns också Jorge Betancourt, som Goudreau säger representerar oppositionspolitikern Leopoldo Lopez, liksom också Lester Toledo. Ostarvtagaren Kraft sa till Goudreau i augusti 2019 att han pratat med vicepresident Pence om projektet. “Enligt Kraft slog vicepresidenten fast att han var mycket intresserad av projektet och att så snart det lyckats ‘skulle alla dörrar vara öppna’”. Pence´s talesperson O´Malley nekar blankt.

Goudreau säger att han också träffade Sergio Vergara, en annan i Guaidolägret. Med hjälp från Washington gjordes en “General Services Agreement” med tillägg med detaljer om operationen. Kontraktet skrevs på av Guaido, Rendon, Vergara och Goudreau den 16 oktober 2019. Guaido hävdar nu att hans signatur har förfalskats. Ett tillägg till kontraktet som Herald har fått tag på visar att det finns en förnekelseklausul: “Om av någon anledning operationen inte lyckas, kommer president Guaido att neka och frias från all vetskap…”

Planen började falla sönder redan tidigt. Goudreau säger att han märkte spänningar bland venezolanerna i slutet på juli. Kraft, som hade sagt att han hade investerare i Mellanöstern, hade fortfarande inte skickat några pengar. Det fanns också skiljaktigheter i planeringen.

Guaidos team ville använda delar av pengarna för att finansiera upplopp samtidigt som den militära delen skulle ske. Men Goudreau tyckte att de begärde för mycket pengar. Goudreau säger också att i slutet på december hade spioner från Maduro infiltrerat operationen.

Operationen fortsatte trots gripandet av general Alcala. Denne hade givit grönt ljus redan innan han greps och cheferna i fält beslutade att fortsätta. På sin telefon har Goudreau inspelningar där han säger till kuppmakarna att misslyckande inte är något alternativ. De skulle gå fram med “fart, överraskning och våld.” Han hävdar att planen skulle lyckats om båtarna anlänt i Macuto på natten som planerat och inte på dagen då de upptäcktes och greps.

Mark Denman, bror till den tillfångatagne soldaten Luke Denman, vet fortfarande inte vad han ska tro. Han säger att hans bror “trodde att det var en operation uppbackad av USA. Vilket inte betyder att den var det.”

Miami Herald 201030

Venezuela coup plotters met at Trump Doral. Central figure says U.S. officials knew of plan

Artikeln har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like