Massakrer pågår i Colombia! Den USA-stödda regimen visar total hänsynslöshet

Alliance for Global Justice (USA) 210504

Översättning: Zoltan Tiroler

Rapport från en US-amerikansk solidaritetsaktivist

Just nu utförs en massaker av de Mobila Anti-Upploppsskvadronerna ESMAD. Mellan 28 april och 4 maj har ESMAD och Colombias armé dödat minst 26 protesterande, utövat 1 181 fall av polisbrutalitet, sexuellt kränkt 9 kvinnor, skjutit 17 personer i ögonen, genomfört 988 godtyckliga gripanden och 56 personer har försvunnit.

Vi har fått akuta förfrågningar om hjälp till läkare för att kunna ta hand om skadade demonstranter.

 – James, vi är här. Det finns många skadade, många gripna, många kulor, ja allt. Det är fruktansvärt!

Meddelandet kommer från Darnelly Rodriguez, hennes röst darrar av rörelse. Hon är taleskvinna för Francisco Isaias Cifuentes Human Rights Network (REDDHFIC) och koordinatör för Centro Pazífico (Human Rights Center of the Pacific).

Tidigare idag fick jag ett meddelande från ett tioårigt barn som vi besökt under årens lopp. Hon skickar mig ofta bilder på sina katter och små hälsningar för att pigga upp mig. Men denna hälsning är inget lyckligt sådant. Hon skriver:

 – Snälla hjälp oss. SOS de dödar folket!

Just nu pågår en massaker utförd av ESMAD och Colombias upprorspolis. Statens våld fortsätter med oförminskad intensitet. Bara igår natt dödades ytterligare tre unga personer av polisen i Cali, där nästan hälften av samtliga offer finns. Olyckligtvis verkar det vara långt ifrån något lugn. Rapporter säger att flera Hercules militärplan anlänt till Marco Fidel Suarez flygbas i Cali. Enligt källor har ett stort antal poliser och militär från hela landet mobiliserats till Cali för att fortsätta våldet.

Jag har fått en stadig ström av videoklipp, ljudupptagningar och foton som dokumenterar det faktum att hela Colombia befinner sig under en brutal belägring av landets egna väpnade trupper. I centrum för dessa finns det hatade ESMAD, den USA-finansierade enhet som är specialiserad på att underkuva folkliga rörelser. Många av er minns att vi samma dag som vi rapporterade om en massaker på Colombias nationella Människorättsdag (9 september 2020) mot folk som protesterade mot polisbrutalitet, resulterade i 13 döda i Bogota. Det nuvarande förtrycket är ännu värre.

Vi har fått rapporter om att till och med officiella människorättsövervakare och internationella observatörer inte respekteras. Olika kontakter har sagt till oss att polisen överfaller personal från Röda Korset och att polisen riktat öppna hot mot människorättsövervakare från Colombias Ombudsmannabyrå för mänskliga rättigheter.

USA:s regering är djupt delaktig i denna upprörande situation. Med stöd av USA:s båda politiska partier skickas pengar till både polis och militär vid en tidpunkt när folkliga ledare mördas i en takt på mer än om dagen. ESMAD bildades på initiativ av Plan Colombia (USA:s mångmiljardstöd till Colombias regim) som startades under Clinton.

Då USA beväpnar och ger råd till förtrycket i Colombia är vårt ansvar som USA-medborgare och skattebetalare att inse att detta förtryck görs i våra namn, att våra egna händer fläckas av blod. Din solidaritet kan hjälpa till att tvätta bort fläckarna.

Alliance for Global Justice (USA, nedkortat) 210504

Polis och militär skjuter skarpt

#SOSColombiaDDHH #SOSColombiaEnDictadura #ONU

I storstaden Cali, där våldsapparaten varit som mest våldsam, fortsätter beskjutningen från polis och militär av civilbefolkningen med skarp ammunition. Såväl elektricitet som sociala medier har stängts ner för att brotten ska mörkas, rapporterar Telesur

Telesur 210505

Denuncian que fuerzas policiales colombianas disparan a población civil

You May Also Like