Lokal konst: Djurporträtt med extra allt

Maria Ström växte upp i en liten by i Skåne men har bott i Eskilstuna i snart 10 år. Nu spenderar hon mycket av sin tid med att teckna och måla och det är djurporträtt hon har specialiserat sig på. Djur tillsammans med många detaljer som verkligen lyfter konstverken.

Maria har alltid haft ett intresse av att måla, skapa och pyssla. I åttonde klass fick hon en ny bildlärare som dels gav henne höga betyg men som också peppade henne att fortsätta skapa. Sagt och gjort, ett år senare hade Maria anmält sig till en kurs i oljemålning där hon fick lära sig att måla med olja från grunden.

Efter nionde klass väntade en ettårig konstutbildning där hon fick lära sig de flesta tekniker från grunden. Det var en kombinerad utbildning där vissa i klassen kom direkt från högstadiet och andra gick utbildningen via Folkhögskolan. De som höll i kurserna var inte lärare utan konstnärer. Kurserna bestod bland annat av måleri, skulptur, grafik, etsning och teckning.

Efter det året gjordes utbildningen om till ett treårigt Estetiskt gymnasieprogram med de grundläggande ämnena samtidigt som två dagar i veckan spenderades på konstskolan. På så sätt fick Maria sin gymnasiekompetens samtidigt som hon fick fortsätta att syssla med konst. Framför allt har hon tagit med sig mycket från krokilektionerna där det viktigaste var att se formerna och det specifika objektet och inte föreställningen av hur något ser ut.

Under en längre period med bland annat psykisk ohälsa la Maria konsten på hyllan. Men för snart två år sedan återupptog hon målandet. Hon tycker själv att det fungerar som terapi eftersom hon går in i sin egen värld och lägger ner själ och hjärta i varje konstverk. Nu har hon utvecklats på flera plan, inte bara rent konstnärsmässigt, för tidigare var självförtroendet kört i botten men i dag kan Maria faktiskt tycka att hon duger och att tavlorna blir bra.

Att det blir mycket djurporträtt är lite av en slump, det är faktiskt något hon aldrig vågade ge sig på tidigare. Men kärleken till djur är stor och varje djur har en egen historia. Katter är mitt favoritdjur men jag är öppen för alla djur berättar hon samtidigt som familjens fyra missar håller sig i närheten av henne.

Marias tavlor är så mycket mer än bara ett djur. Det är fullt av små detaljer som spets, rosetter, blommor och smycken. De som beställer en tavla får komma med förslag men ofta får Maria helt fria händer och hittar då inspiration i hur djuret ser ut eller vad det finns för bakgrundshistoria. Det är inte ovanligt att det tar upp emot 60 timmar att färdigställa en tavla. Till de små detaljerna används en svart tunn markerpenna, resten av verket tecknas med riktiga färgpennor på tjockt konstnärspapper.

Hennes konstverk finns att se både på Facebook och Instagram, det är också det lättaste sättet att kontakta Maria för beställningar.

You May Also Like