Bakom galler. Foto: Rolf Waltersson.

Djur i bur som underhållning

Den 16 maj, åkte jag till Folkets Park, som nu heter Parken Zoo, i ett ärende. Jag skulle kolla hur det ser ut idag vid Folkan, den gamla dans- och festlokalen, med anledning att jag håller på med gamla “nostalgibilder” till Eskilstuna Fotoklubbs almanacka.

Jag råkade av en tillfällighet se att det gick in folk till Parken Zoo och att det var någon slags “aktivitet” innanför grindarna.

Det visade sig att Parken Zoo hade första öppningen för säsongen och att det var fritt inträde. “Aktiviteten” var ett tjugotal aktivister från organisationen “Djurens Revolt” som med plakat, banderoller och flygblad framförde kritik mot att vi håller vilda djur bakom galler för nöjes skull.

På flygbladet kan man blanda annat läsa:

“På djurparker kan man titta på djur som sägs finnas för att bevara deras art. Men det hela grundar sig i en tradition av nöje för att titta på inspärrade djur med familjen och vinst för ägarna”.

Längre ner i flygbladet läser jag:

“I det vilda rör sig de flesta djur över enorma ytor, men i djurparker är de instängda i begränsade utrymmen, dessutom i många fall i ett helt annat klimat än deras naturliga habitat, och det minimerar deras möjlighet till utevistelse ännu mer.

Att inte få utlopp för sitt naturliga beteende gör att de kan utveckla stereotypa beteenden. Det betyder att djuren upprepar ett beteende som att till exempel gå i cirklar, vagga från sida till sida eller apati.”

Man skriver vidare:

“I Kolmården finns Sveriges enda delfinarium. Där har vilda delfiner fångats in för att uppträda för människor. Delfiner kan simma upp till 50 kilometer om dagen och är jägare till naturen, men blir nu instängda i en klorfylld pool och får äta död fisk.

Den minimala poolen, om man jämför med havet, ger dem ingenstans att söka skydd eller möjlighet att fly från människor eller andra delfiner om bråk uppstår.

Att leva i fångenskap gör att delfinerna stressas så att de behöver medicineras för att hålla sig lugna och inte slåss. Delfinerna lider ofta av exempelvis hudproblem, luftvägsproblem, antisocialt beteende och magsår.”

Och man avslutar flygbladet:

“Att ta med familjen till en djurpark kan kännas som en rolig utflykt. Men tänk på vad djuren måste genomlida för att sitta i dessa fängelser. Vi måste också tänka på vad vi lär barnen. Ska djur vara fria eller sitta i bur för vårat nöje?

Ta era barn till nöjesparker utan djur, bondgårdar eller friluftsmuseum. Titta i stället på dokumentärer om vilda djur och deras kamp i det nya klimatet.”

Jag vet att många försvarar djurparker med att de räddar utrotningshotade djur. Men är djur utrotningshotade i sina naturliga miljöer är det nog bara kortsiktig “konstgjord andning” att hålla dem i fångenskap i tron att detta kan lösa problemen.

Jag vet inget om organisationen “Djurens Revolt”. Bara att det är en organisation som startade i Västerås 2017. Jag läser på deras Facebooksida att de förra året genomförde en fredlig manifestation i samband med att Kolmårdens djurpark hade säsongsöppning.

I samband med manifestationen vid Parken Zoo var de bevakade av ett gäng på 3-4 uniformerade vakter.

Jag har ofta varit kritisk till “djurrättsaktivister” som bryter sig in i minkfarmar och släpper ut minkar, bryter sig in i ladugårdar, som begår skadegörelse.

Jag kan sympatisera med deras syfte. Min inte med deras metoder. Vad jag såg av gårdagens manifestation gick det lugnt och värdigt till.

Enligt en skylt vid entrén finns det ett samarbete mellan Svenska Djurskyddsföreningen och Parken Zoo. Meningarna är delade och debatten lär fortsätta.

När det gäller djur som underhållning har vi senare tiden sett att flera cirkusar tagit bort sådana inslag i sin “repertoar”. Ett resultat av saklig kritik och att djurcirkusar tappar åskådare. Djur som underhållning hör inte hemma på cirkus.

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like