Latinamerikanska och karibiska regeringsföreträdare har tröttnat – “Lägg ner OAS!”

Cubadebate 210901

Rechazo a la OEA toma fuerza en América Latina y el Caribe

Översättning: Zoltan Tiroler

Rösterna som kräver att OAS (Organisationen för Amerikas Stater, där förutom latinamerikanska och karibiska stater också USA och Kanada ingår) ska ersättas blir nu allt mer bestämda. Istället för det USA-dominerade OAS framhålls Celac (Organisationen för de Latinamerikanska och Karibiska staterna) som ett alternativ. Alternativet Celac skulle göra det möjligt att koncentrera sig på en regional integration i Latinamerika och Karibien.

En av de utlösande faktorerna för missnöjet med OAS är dess generalsekreterare Luis Almagro, som har USA:s fasta och ovillkorliga stöd i sin inblandning i de olika staternas interna affärer.

Almagro ställde sig bakom en OAS-rapport från 2019 där det påstås att det förekom oegentligheter i valprocessen samma år och “fusk” till förmån för dåvarande presidenten och kandidaten Evo Morales.

På ett extra möte i OAS:s Permanenta Råd 25 augusti fördömde den bolivianske justitieministern Ivan Lima, utrikesministern Rogelio Mayta och Bolivias ambassadör i OAS Hector Arce Zaconeta rapporten och anklagade Almagro för att gå utanför sina befogenheter och kränka Bolivias suveränitet, samtidigt som han kränkte OAS´ regler och de internationella principerna för icke-inblandning. Bolivia har framfört möjligheten av att vidta rättsliga åtgärder mot Almagro för hans falska påståenden och för hans stöd till statskuppen 2019. I början på augusti sade utrikesministern Mayta att “det bästa Almagro kan göra är att lämna OAS. Går han inte frivilligt gör han saken värre och det kan resultera i att han kastas ut från sitt uppdrag.

Bolivia anklagar Almagro för brott mot mänskligheten och framhåller att Almagro aldrig fördömde de 36 morden, de fler än 800 skadade, de 1 500 olagligt gripna och det hundratal förföljda under Jeanine Añez´ kuppregim.

Nuvarande generalsekreteraren för OAS Luis Almagro; hårt kritiserad för att han verkat som redskap åt USA:s regering och den latinamerikanska högern. Kritiken riktas också mot OAS som organisation. Detta på grund av USA:s arroganta inställning och dominans. Foto: CUBADEBATE, Archivo.

Bolivias hållning vid detta möte fick stöd av Mexiko och Nicaragua som fördömde inblandningen från OAS i valprocessen och stödet till kuppregimen Añez.

Nicaraguas ambassadör betraktade OAS-rapporten som “bedräglig och olaglig” och upprepade sitt lands “fasta och osvikliga stöd och solidaritet med folket och regeringen i Bolivia, som fortsätter att stå emot stöd för en kupp och aggression från OAS´ generalsekreterare.

Mexikos ambassadör kritiserade Almagro för att denne “gått långt utanför sitt uppdrag” och “fördjupat polariseringen” i regionen. Mexikos utrikesminister sa att “OAS får inte fortsätta att vara ett verktyg för intervention.

Han sa också att vid Celacs nästa toppmöte 18 september så kan “Mexiko, med den utmärkta dialog som det har med USA:s president och vicepresident, vara det som möjliggör en sådan överenskommelse.

24 juli, vid ett tal för att hylla Latinamerikas befriare Simon Bolivar, framförde Mexikos president önskan om att ersätta OAS med en annan organisation som inte “är lakej till någon”, som till exempel EU.

Initiativet till att ersätta OAS, som framfördes för mer än ett årtionde sedan av Venezuelas president Hugo Chávez, börjar ta form i regionen. Det beror på att stabiliteten och integrationen har skadats av OAS som har en historia av att vara under USA:s kontroll. OAS har främjat statskupper som i Bolivia, militära interventioner som i Venezuela och isolering av Kuba, bland många andra skamliga aktioner.

Cubadebate 210901

Rechazo a la OEA toma fuerza en América Latina y el Caribe

Artikeln har tidigare (2/9) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

*****

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN!

KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

You May Also Like