Lästips: Lars Borgnäs – En iskall vind drog genom Sverige – mordet på Olof Palme

Utgiven: 2019-02-19
Förlag: Norstedts

Lars Borgnäs var under lång tid reporter vid SVT:s Uppdrag granskning.

Lars Borgnäs beskriver statsministermordet med hjälp av de tidigaste polisförhören med vittnena runt mordplatsen. I det digra utredningsmaterialet finns det mycket att ta del av så boken har blivit en utförlig beskrivning av hur ögonvittnena uppfattade händelseförloppet.

De flesta beskriver gärningsmannen som nordeuropé ca 40 år, iklädd halvlång jacka, keps och glasögon, ca 175 cm lång. Han beskrivs av många att även ha en stirrande blick lik Christer Petterssons. Vissa säger att mannen bar en handledsväska.

Borgnäs går igenom allt som kan tänkas tala emot att Christer Pettersson kan ha utfört dådet.

Utredaren Alf Anderson trodde på en annan sorts gärningsman än Pettersson, bl.a. på grund av val av vapen och ammunition. Palme var anklagad för skattefiffel vid tiden för mordet. Några inom den socialdemokratiska ledningen ville ha honom utbytt. Delar av näringslivet hatade Palme och tycke att hans kritiska förhållning till USA störde deras affärer.

Högerextrema delar av polis och militär trodde att Palmes förestående Moskva besök i april skulle bli början till ett sovjetiskt maktövertagande i Sverige. Detta lät nog för konspiratoriskt även för mordutredarna.

Vad det en slump att mördaren använde sig av metallbrytande ammunition eller hade han räknat med möjligheten att Palme bar skottsäkerväst? Utredningsledaren Hans Holmér hade fullt upp med att jaga kurder. PKK ledaren Abdullah Öcalan påstods ha uttalat en dödsdom mot Palme för att han inte fick visum till Sverige.

Även i denna bok lyckas författaren blanda in Estoniafärjan. Han tar också upp politiska mordkonspirationer som bevisligen har inträffat.

Richard Burt som var i Reaganadministrationen har sagt “Sverige utan Palme blev ett mer normalt land”. Palme anklagades för att sopa de påstådda ubåtskränkningarna under mattan. Den svenske marinofficeraren Hans von Hofsten var övertygad om att sovjetiska ubåtar utsatte Sverige för kränkningar som förberedelse för en sovjetisk invasion.

Den så kallade 33-åringen som satt häktad misstänkt för mordet på Palme kunde knytas till sekten Europeiska arbetarpartiet som kritiserade Palme.

Bombmannen Lars Tingström som avled 1993 och hade träffat Christer Pettersson i fängelset, berättade för sin försvarare Pelle Svensson att han hade beordrat Pettersson att mörda Palme.

Christer Pettersson hade kändisskapet som misstänkt Palmemördare som inkomstkälla. På frågan vem han trodde sköt Palme svarade han “jag tror det var högerkrafterna”.

En teori som lanserades var att Pettersson var förbannad på knarkhandlaren Cedergren och skulle skjuta honom, men råkade av misstag skjuta Palme som var utseendemässigt lik Cedergren.

Sedermera ska Cedergren på sin dödsbädd ha påstått sig ha lånat ut en magnumrevolver till Pettersson hösten före mordet. Även gärningsmannaprofilen visade på en ensam gärningsman.

Enligt några vittnen hade mördaren lagt sin vänstra hand på Palmes axel innan han sköt, polisen spekulerade i om hans DNA kunde finnas på Palmes rock. Det gick inte att analysera, alltför många människor hade tagit i rocken.

Vilka var walkie-talkie männen som iakttogs på mordkvällen?

Boken väcker många frågor men ger inga svar. Konspirationsteorierna lär inte ta slut på lång tid.

Arto Virta

You May Also Like