Boktips: David Lagercrantz – Hon som måste dö

Boken publicerades 2019 av förlag Norstedts. Den sjätte och avslutande delen i Millennium serien. Boken har sålt mer än 90 miljoner exemplar över hela världen.

David Gunnar Fransiscus Lagercrantz, född 4 september 1962 i Solna, är en svensk journalist och författare. Kanske mest känd för boken Jag är Zlatan Ibrahimović.

Lisbeth Salander – den hårda, ostoppbara flickan med draktatueringen – har försvunnit. Hon har sålt sin lägenhet i Stockholm. Hon har tystnat elektroniskt. Hon har inte berättat var hon är.

Mikael Blomkvist försöker nå Lisbeth. Han behöver hennes hjälp för att avslöja identiteten hos en man som bodde och dog på gatorna i Stockholm – en man som inte finns i några officiella register.

I hans ficka fanns ett skrynkligt papper med Blomkvists telefonnummer. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen? Det väcker Blomkvists intresse.

“Det dök upp en ny tiggare i kvarteret den sommaren. Ingen visste vad han hette och ingen brydde sig heller, även om ett ungt par som passerade honom varje morgon kallade honom den galna dvärgen, vilket åtminstone till hälften var orättvist. Han var inte kortväxt i medicinsk mening. Han var hundrafemtiofyra centimeter lång och proportionerligt byggd. Men han var verkligen sinnessjuk, och ibland for han upp och grep tag i folk, och talade osammanhängande.”

Återigen kommer Salander och Blomkvist till varandras hjälp.

Dagsaktuella samtidsämnen som näthat, trollfabriker, DNA-forskning och hemlöshet tas upp.

David Lagercrantz nu skrivit lika många böcker i “Millennium”-serien som bortgångne Stieg Larsson. Det var kanske dags att avsluta serien nu eftersom boken i mycket kändes som en upprepning på de tidigare böckerna i serien. Om inte någon annan författare tar vid och tillför något nytt, för serien har varit klart läsvärd.

Arto Virta

You May Also Like