Boktips: 1793

1793 – Första boken i serien Bellman noir

Av Niklas Natt Och Dag (Sveriges äldsta adelssläkt) född 3 oktober 1979 i Stockholm, utgiven 2017 av Bokförlaget Forum.

Vinnare av Årets bok, Crimetime Specsavers Award, Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin. Niklas Natt och Dags debutbok är den första delen i en serie kallad Bellman noir.

“Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.”

En mörk och brutal kriminalhistoria med fina miljöbeskrivningar. Det krökas hårt i 1700-talets Stockholm. Boken är dyster läsning med långa ingående tortyrbeskrivningar. Trots dysterheten vill jag läsa fortsättningen på historien.

Arto Virta

You May Also Like