Från tidigare samarbetsavtal mellan Kuba och Italien. Foto: Foto: Vladimir Molina / Prensa Latina.

Kuba och Italien ökar samarbete inom hälsovård

Förra tisdagen undertecknade Kuba och Italien en avsiktsförklaring med syfte att stärka samarbete och dela erfarenheter inom hälsovård.

Undertecknandet gjordes av Kubas hälsovårdsminister José Ángel Portal och hans italienske kollega Orazio Schillaci. Samarbetet kommer att öka inom områden som primärvård, preventiva åtgärder, sunt leverne, farmaceutika och medicinsk forskning.

Avtalet speglar en långvarig relation och samarbete mellan länderna när det gäller att möta hälsoutmaningar. Som den italienske ministern nämnde så skickade Kuba läkare till provinserna Lombardiet och Piedmont i Italien i mars 2020 för att hjälpa till i bekämpandet av Covid-19 pandemin.

Italien å sin sida hjälpte till och skickade kanyler till Kuba då ön led brist på sådana. Kuba och Italien har en positiv bilateral relation.

I januari 2022 undertecknade länderna en avsiktsförklaring som rörde kulturella, ekonomi, utveckling, jordbruk-livsmedel och miljö. Och i augusti 2022 godkände Kuba att skicka 500 läkare till Italien för att hjälpa till att mildra bristen på läkare.

Cuba Central Team 230530

You May Also Like