Skärmklipp från logovectorseek.com

Fortsättning på affärerna runt SBB

Man har även köpt stadshuset i Borlänge och ett antal polisstationer

För några dagar sedan hade jag ett inlägg om den skandalomsusade härvan kring fastighetsbolaget SBB och dess huvudägare, den f.d. Kommunpolitikerna Ilija Batljan (S). Det var “upp som en sol och ner som en pannkaka”.

Bland de mest “pikanta” detaljerna i denna härva är att SBB köpt upp och blivit ägare till Dalarregementets fastigheter i Falun som nu kan komma att köpas av “utländska intressenter”.

Men det är inte nog med detta. Nu kan man läsa en krönika i Aftonbladet där den utmärkte reportern Oisín Cantwell avslöjar ytterligare några märkliga affärer SBB kunnat göra med benäget bistånd av kommunala och statliga makthavare.

Till exempel att “Borlänge nu vill köpa tillbaka stadshuset” som man tidigare sålt till SBB. Det var 2016 som Borlänge kommun gjorde upp en affär med SBB om att sälja “9 bostads- och samhällsfastigheter, där stadshuset ingick, för 750 miljoner kronor.

Jag har snokat vidare på egen hand och hittat flera “små pikanta detaljer”.

Nu vill Borlänges kommunalråd, Erik Nises (S) köpa tillbaka stadshuset:

“Vi vill inte att vårat stadshus ska säljas på börsen”, säger kommunalrådet till Aftonbladet.

SBB har köpt ett antal polisstationer runtom i Sverige, bland annat polishuset i Täby. Men även i Norge och Finland har SBB köpt polishus.

Nu när SBB i desperation försöker sälja sina fastigheter finns det flera “utländska intressenter” som är villiga att ta över, bland annat en kinesisk miljardär.

Tills nu har SBB lyckats sälja några av de polisstationer man förvärvat. För 16 miljarder har SBB sålt ett flertal av sina polisstationer till “ett pensionsbolag”. Vilket har jag inte lyckats lista ut. Pensionsbolag har som affärsidé att pensionsspararnas pengar “ska växa” så mycket och snabbt som möjligt. Och då tycker man tydligen att det kan bli en lönande affär att satsa på polisstationer.

Det stora skandalen är inte att Ilija Batljan och hans SBB köpt alla dessa fastigheter av vitala samhällsintressen. Den stor skandalen, enligt min mening, är att politiker och tjänstemän är så blåöga och korkade att de sålt ut dessa fastigheter. Sitter nyliberalismen i deras ryggrad så att detta bara är ryggmärgsreflexer och inte hjärnreflexer?

Nu kräver Vänsterpartiet att staten och kommunerna ska få förtur att köpa tillbaka fastigheter från det sjunkande fastighetsbolaget SBB, Om jag förstått saken rätt står S bakom detta förslag.

SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) chefsekonom Annika Wallenskog säger till TT:

“Det kommer bli svårt för kommunerna att köpa tillbaka samhällsfastigheter, och att kommunerna i många fall inte har skrivit in en återköpsklausul”.

Man borde inte behöva “köpa tillbaka”. Det är att betrakta som (legalt) stöldgods och borde konfiskeras av samhället.

Nu blir det kanske “huggsexa” på börsen om att köpa dessa fastigheter. Och i den huggsexan kan det bli kinesiska miljardärer och ryska oligarker som drar det längsta strået och blir ägare av Dalaregementet och svenska polisstationer.

Eller som det brukar heta:

“Man saknar inte kon förrän båset är tomt”

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like