Greenpeaceaktivister protesterar mot svensk import av rysk fossilgas genom att hänga upp en stor banderoll i en byggkran intill Riksdagshuset. Skärmklipp från Greenpeace Sweden.

Sverige fortsätter importera rysk fossilgas

Trots EU-beslut att all import av rysk olja och gas ska stoppas, fortsätter importen av rysk flytande fossilgas till Sverige:

“Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in i Sverige, ett och ett halvt år efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Det är ett svek att man inte agerar och helt klipper banden med ryska fossila bränslen”, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

“Riksdagen gav redan den förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige. När den nuvarande regeringen satt i opposition var de tydliga med att detta måste hända.

Trots detta fortsätter leveranserna, och det senaste tankfartyget med rysk flytande fossilgas anlände till Nynäshamn så sent som den 11 september i år”, skriver Greenpeace i ett uttalande.

I protest och för att väcka uppmärksamhet på att Sverige importera rysk fossilgas, genomförde några Greenpeace-aktivister en fredsaktion 31 mars 2022. De hängde upp en 30 meter lång banderoll i en byggkran intill Riksdagshuset med texten “People Want Peace – Stop Fuelling war”.

För detta “tilltag” har fyra aktivister från Greenpeace blivit åtalade och ställts inför rätta, anklagade för “egenmäktigt förfarande och olaga intrång”.

Flera rättegångar mot Greenpeace-aktivister är på gång. Nästa äger rum 17 oktober.

Värt att notera är att fredliga aktioner av det här slaget leder till åtal, rättegång och oftast fällande domar. Man kan ju jämföra med provocerande koranbränningar som genomförs under polisbeskydd inte leder till några rättsliga påföljder trots att det betraktas som hets mot folkgrupp.

“Lagen har sina blottor…”, som Stig Dagerman skrev i en av sina “dagsedlar”.

Så här skriver Greenpeace om civil olydnad:

“Civil olydnad är en del av Greenpeace DNA. I mer är 50 år har våra aktivister använt fredlig civil olydnad för att driva kampanjer mot företag, politiker och andra makthavare som förstör framtiden för oss alla. Vi är alltid fredliga och tar alltid personligt ansvar för våra handlingar”.

Den mest dramatiska händelsen som Greenpeace utsatts för är nog när franska staten genom utsända terrorister sprängde Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior i hamnen i Aukland 1985 då Greenpeacefotografen Fernando Periera dödades.

Det var i samband med att Greenpeace protesterade och försökte stoppa franska kärnvapenprov i Stilla havet.

Greenpeacefartyget Rainbow warrior som sprängdes av franska terrorister i aukland 1985. Skärmklipp från Greenpeace UK.

Frankrike fortsatte med sina provsprängningar av atombomber i Stilla havet ända fram 1996.

För att “knyta ihop säcken” kan påpekas att journalisten Kim Wall, som mördades av den danske “ubåtsmannen” Peder Madsen, gjorde ett stort reportage om Bikiniöarna i Stilla havet:

“Kim Wall hade ett stort patos och medkänsla för oskyldiga människor som användes som försökskaniner… Hon intervjuade befolkningen och skrev rapporter om atombombsprovens fasansfulla konsekvenser. Ännu idag, drygt 20 år efter provstoppsavtalet, skördar dessa bombprov sina offer. Och kommer så att göra många år framöver”. (se lästips eFOLKET)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like