Pensionärerna Birgitta och Anna-Lisa tycker det är kul att cykla i en tunnel.

Cykellycka hos pensionärer i Gnesta : ”Fläktar i håret och man känner sig fri!”

Ibland känns det som att det mesta fokuseras på jämmer och elände här i världen. Det är krig och konflikter, miljöförstöring och klimatkatastrof, skogsbränder och översvämningar, orättvisor, fattigdom och girighet, brott och straff.

Matas vi ensidigt med bara elände är det lätt att man tappar sugen. För mitt i allt det negativ finns det faktiskt goda exempel. Exempel som visar att man kan göra något för att världen ska bli bättre – både i stort och i smått.

Costa Rica lär vara ett gott exempel när det gäller långsiktiga åtgärder för att minska människans ekologiska fotavtryck:

Costa Rica har idag ett av de minsta ekologiska fotavtrycken per capita av utvecklade länder. Om alla levde som costaricaner skulle vi “bara” behöva 1,4 jordklot, Svenskars sätt att leva kräver, som jämförelse, 4,2 jordklot, skriver Miljömagasinet 21 december 2018.

Hur ofta får vi genom media information om sådana positiva exempel på hur man kan leva för att minska tärandet på vår Moder jord? Oftast vi får höra att “allt kommer att gå åt helvete”.

Ett exempel på vad man kan höra i det lilla för att göra livet lättare och roligare, är den lilla sörmländska kommunen Gnesta och satsningen ”Cykling utan ålder”.

Så här beskriver P4 Sörmland den här satsningen:

Projektet cykling utan ålder kommer från Danmark och vill ge äldre och personer med funktionsvariation möjlighet att känna fartvinden i håret.

Nu startar projektet också i Gnesta där cykelpiloter utbildas för att kunna köra turer med äldre på el-drivna ricksha-liknande cykel.

Det är ett stort intresse för den här verksamheten, säger Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun.

Gå in på: Cykellycka hos pensionärer i Gnesta: Fläktar i håret och man känner sig fri”.

Du får se och höra pensionärerna Birgitta och Anna-Lisa i en filmsnutt på 2 minuter berätta varför det fortfarande är kul att cykla i en tunnel.

Rolf Waltersson

Avfotograferat vykort.

You May Also Like