Ilsken Mercedesförare. Foto: Rolf Waltersson.

Den vanligaste fördomen är att man inte har några fördomar

Jag visste det! Jag visste det!
Det jag trodde var en av mina fördomar är ingen fördom längre.

Jag är väldigt skicklig som bilförare. Det är inget konstigt med det, för så tycker alla bildförare om sig själva. Alla bilförare tycket också att alla andra bilförare kör som idioter. Själv har jag länge varit fast övertygad i min uppfattning att just de som kör snabba, dyra och exklusiva bilar med massor av hästkrafter av märkena BMW, AUDI och Mercedes är jubelidioter.

Nu är det bekräftat. Det är Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi, vid Helsingfors universitet som i en studie slagit fast att de som kör statusbilar som BMW, AUDI och Mercedes är extra tölpaktiga i trafiken.

Professorn har studerat personlighetsdragen i förhållande till de bilar folk kör, och han konstaterar att just de som kör dessa lyxiga BMW, AUDI och Mercedes är:

“Självcentrerade män som är stridslystna, omedgörliga, osympatiska och oempatiska”, enligt professorns vetenskapliga studie.

“De här personlighetsdragen förklarar viljan att äga statusprodukter, och samma personlighetsdrag förklarar också varför de oftare bryter mot trafikreglerna”, säger professor Lönnqvist.

Metoden som använts vid studien kallas “femfaktorsmodellen” som mäter bland annat öppenhet, emotionell stabilitet och vänlighet.

Att kunna köpa en sådan här svindyr statusbil förutsätter naturligtvis att man har hög lön, vilket per automatik betyder att man arbetar inom den så kallade affärsvärlden. Då blir det lätt så så att man tränger sig fram i trafiken på samma sätt som man tränger sig fram i affärslivet.

Sammanfattningsvis kan konstateras att ju snabbare, dyrare och större bil desto större ego bakom ratten.

Nu vet jag att det stämmer. Varje gång jag ser en sådan bil komma bakifrån i hög hastighet, ofta med bortmonterad främre nummerskylt, inser jag att det är befogat att vara på sin vakt lite extra.

Naturligtvis ingen regel utan undantag. Det finns säkert en och annan sympatisk och hjälpsam BMW-förare också.

Rolf Waltersson

You May Also Like