Brunnsbacken i Eskilstuna. Foto: Kfast.

“Det här blir väldigt svårt för henne”

På flera ställen i Eskilstuna pågår så kallade konceptrenoveringar. Bostadsbolagen utnyttjar att man måste göra stambyten för att samtidigt renovera kök och badrum och kraftigt höja hyrorna. Med resultat att många låginkomsttagare tvingas flytta eller acceptera en försämrad ekonomisk situation.

Det kommunala Kfast har anammat denna politik och tillämpar den just nu både på Galléengatan på Öster och Ådalvägen i Brunnsbacken. En boende i sistnämnda området, Henrik van der Kwast, vill genom eFOLKET berätta om hur politiken drabbat en enskild hyresgäst:

Jag träffade min granne på gården och frågade om hon flyttat till evakueringslägenhet än. Då berättade hon att tre dagar innan hon skulle vara ute ur lägenheten så fick hon veta vart hon skulle ta vägen, det vill säga var lägenheten fanns.

Hon förklarade att hon inte får bära tungt, och att hon behövde hjälp med att få dit sina saker. De saker som skulle med bads hon ställa på ett visst ställe i lägenheten, så skulle de hjälpa henne. På eftermiddagen den sista dagen innan hon behövde vara därifrån kom hjälpen, men hjälpen tog bara med sig hälften av det hon hade ställt på den utpekade platsen. Resten hade flyttats ut ur lägenheten. Vart visste hon inte, och hon får ju inte gå dit och leta, då det skulle räknas som inbrott. (Man får inte besöka den egna lägenheten under renoveringen eftersom den räknas som en arbetsplats). Således måste hon nu köpa nya saker för att klara sig de kommande veckorna. Inte nog med stambyte och renoveringen i den egna lägenheten, nu stängs vatten och avlopp också av i evakueringslägenheten!

Kfast har ställt ut toalettvagnar och duschar på gården, för att de ska ordna något med avloppet i huset där kvinnans evakueringslägenhet ligger. De stänger av vattnet i huset i en månad. Därav dusch och toalett på gården. Vattentank med färskt vatten ska också ställas på gården. Även någon form av diskplats där alla kan diska. Den här kvinnan är näst intill blind och har fått evakueringslägenhet någon trappa upp i huset. Det här blir väldigt svårt för henne.

Hon har försökt nå den ansvariga på Kfast (Carl Hermansson) via telefon och mail, men utan framgång.

Henrik van der Kwast

You May Also Like