Avfotograferat från dataskärmen.

En betongsosse har talat

Jag satt i bilen igår eftermiddag, 10 november, och lyssnade på “Studio Ett” i Sveriges radio P1.Programmet handlade till stor del om vad som händer nu när Magdalena Andersson ska väljas till ny statsminister.

Magdalena Andersson behöver ju “släppas fram” av både Mp, C och V.

Hörde att förhandlingarna med C om skogen och strandskyddet är klart. Man har hittat kompromisser som S, Mp och C är nöjda med.

Återstår Vänsterpartiet. Nooshi Dadgostar har ju begärt förhandlingar, att man “får något” för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Områden som Nooshi Dadgostar nämnt är LAS, sjukförsäkringen och pensionerna – att det är dags att fattigpensionärerna får rejäla höjningar.

En stötesten är ju Annie Lööf som hotat att hoppa av samarbetet om V får “något som helst inflytande över politiken”. I princip ett utfärdat “kontaktförbud” mellan S och V.

Nu hörde jag som sagt “Studio Ett” i ett kort inslag där Stefan Löfven kommenterade läget beträffande Vänsterpartiets krav. Han nämnde pensionerna:

Vi har ju pensionsgruppen. Det är där vi diskuterar och gör upp om pensionerna”, sa Stefan Löfven, med ett tonfall som lät smått spydigt och arrogant.

Jag höll på att köra av vägen i mörkret. Så upprörd och förbannad blev jag.

Pensionsgruppen Stefan Löfven hänvisade till består ju bara av 6 av riksdagen 8 partier. Både V och SD är utestängda och har inga möjligheter att “göra upp om pensionerna” i pensionsgruppen.

Men det låtsades Stefan Löfven inte om när han insinuerade att V borde ta upp sina pensionskrav i pensionsgruppen i stället för att göra “stor sak” av det via media.

Och reportern var så okunnig och/eller flat att hen inte ställde någon följdfråga.

Förresten, pensionsgruppens senaste “bedrift” är att man enats om höjd pensionsålder och höjd åldersgräns för att vara berättigad till bostadstillägg.

Jag tänkte lyssna igenom “Studio Ett” för att kolla om jag verkligen hörde rätt beträffande Stefan Löfvens syrliga avspisning av Vänsterpartiet.

Jag är lite oteknisk. Men som jag fattar det måste man lyssna igenom programmet från början (det började 16.02).

Det jag ville lyssna på var i slutet av programmet. Och jag hittade inget om hur man snabbspolar fram till intervjun med Stefan Löfven. Jag hade ingen lust att sitta och vänta i över 1 timme för att höra intervjun igen.

Men jag är säker på att andemeningen i det han sa är rätt återgivet, även om jag kan ha missat de exakta ordvalen.

Jag tycker det här liknar politisk lekstuga på sandlådenivå:
“Min pappa ä mycke starkare än din pappa”

“Nähä, de ä han inte alls. De ä min pappa som ä mycke starkare än din. Så dä så”

Lästips:

PS. För mig är begreppet “betongsosse” något negativt – en tung klump som alltid har rätt aldrig viker en tum. Men när jag googlar ordet “betongsosse” hittar jag en intervju i Dagens Industri med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Rubriken: “Jag är i grunden en betongsosse”.

Till ICA-kuriren säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S): “Folk får gärna kalla mig betongsosse”.

Rolf Waltersson

You May Also Like