Foto: Gerd Altmann / pixabay.

Förödande konsekvenser när rika länder tränger sig före i den globala vaccinationskön mot covid-19.

Det skrivs och talas dagligen i media här i Sverige om vilka grupper som ska få förtur när det gäller vaccinering mot covid-19.

Och det blir med all rätt stora rubriker när vissa utnyttjar sina positioner för att tränga sig före i kön. Vi läser om hur chefer fixat förtur för sig själva och tjocka släkten.

Däremot går det nästan spårlöst förbi i media när de rika västländerna “tränger sig före i kön” genom att ta för sig av nästan allt vaccin som produceras.

Jag hörde ett kort nyhetsinslag på Sveriges Radio P1 att de rika länderna paxat 90 procent av allt vaccin som tillverkats eller som kommer att tillverkas den närmaste tiden.

Nu skriver Läkare Utan Gränser, 29 januari 2021:

 – Sverige och andra rika länder har trängt sig före i den globala vaccinationskön. De har köpt upp en stor del av vaccindoserna, vilket får konsekvenser världen över. Kanada och Storbritannien har reserverat så många doser att de kan vaccinera samtliga invånare fem gånger om, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige.

– USA har säkrat 800 miljoner vaccindoser…och har option på att köpa ungefär 1 miljard till, skriver Amnesty Sverige. 1,8 miljarder vaccindoser – och en befolkning på 328 miljoner (2019).

Även Amnesty International varnar för att “när rika länder hamstrar vaccindoser riskerar vaccinernas livräddande egenskaper att undermineras av ojämlikhet och företagsintressen”.

Västländerna, i ett desperat försök att säkra sin egen flyktväg ur pandemin, har gjort förhandsköp av flera miljarder vaccindoser till sina invånare. Förhandsköp av vaccin som skulle räcka för att vaccinera ländernas samtliga invånare nästan tre gånger om innan 2021 är över. Det kallas för “vaccin-nationalism” och bygger på enorma bilaterala köpeavtal mellan företag och ett litet antal länder, skriver Amnesty.

Bland länder som “gått före” i den globala vaccinationskön finns Kanada, USA, Storbritannien, Japan, Israel, Australien Nya Zeeland, Sverige och övriga EU-länder.

Samtidigt som den rikare delen av världen fått tillgång till stora mängder vaccin har västafrikanska Guinea (12,5 miljoner invånare 2018) tagit emot 25 doser vaccin, enligt WHO.

Bland 67 länder som hamnat längst bak i kön enligt Amnesty kan nämnas: Malawi. Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Bangladesh, Irak, Bolivia, Mocambique, Algeriet, Kazakstan, El Salvador och Ukraina.

När jag 17 januari 2021 skrev i eFOLKET De rika länderna tränger sig före i kön när vaccin mot covid-19 ska fördelas, nämner jag att Ukraina, som är grannland till EU, har fått vaccin som bara räcker till 2 procent av befolkningen.

Hamstringen av vaccin i västländerna gör att andra länder inte kommer att kunna vaccinera mer än 10 procent av sina medborgare om vi inte omedelbart rättar till orättvisorna, skriver Amnesty Sverige.

Covax är en organisation som står under WHO och har som uppgift att styra den globala fördelningen av covid-19-vaccin.

När nu den globala snedfördelningen är så uppenbar är det inget annat än ett stort misslyckande för WHO och Covax. Snedfördelningen visar att den nationella egoismen går före den internationella solidariteten och rättvisan.

Statsminister Stefan Löfven skrev förra året tillsammans med en rad världsledare i Washington Post att “ingen av oss är säker förrän alla är säkra” och krävde att vaccinet måste fördelas efter folkhälsobehov, inte länders betalningsförmåga.

Vad den insikten är värd i praktiken ser vi nu när det är just de länder med “betalningsförmåga” som går före i den globala kön?

Rolf Waltersson

Källor:

You May Also Like