Skärmklipp från Katalys Rapport: Klimat-keynesianism nu.

Katalys sågar liberal klimatpolitik i ny rapport

Den fackliga tankesmedjan vill se något som de benämner klimatkeynesianism och som bryter med liberalt vurmande för marknadslösningar och individuellt agerande.

I den nyligen framlagda statsbudgeten konstateras att klimatsatsningarna inte räcker långt utifrån vad som krävs och att regeringens liberala samarbetspartners, C och L, vunnit mer än vad som satsas på klimatet.

– Med tanke på att det är en historiskt stor kristidsbudget som presenteras så är klimatsatsningarna tveklöst otillräckliga. Det är talande att Annie Lööf och Nyamko Sabuni förhandlat till sig betydligt dyrare skattesänkningar, säger rapportförfattaren Kalle Sundin.

Han menar att klimatindividualismen måste brytas och att vi måste bort från den liberala gröna politik som främst gynnat den urbana medelklassen. I stället behövs en omställning som drivs av gemensamma offentliga investeringar och som stärker hela landet.

– Med den här rapporten kliver Katalys på allvar in i klimatdebatten med en ordentlig vänsterposition. Åtstramningshegemonin är i gungning – potentialen att ta snabba steg mot fossilfrihet får inte gå till spillo, säger Katalys chef Daniel Suhonen.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like