Foto Rolf Waltersson

När hatet går över alla gränser

I fredags 15 mars var det klimatdemonstrationer över hela världen, i många länder och i många städer demonstrerade hundratusentals, ja kanske miljontals, ungdomar och vuxna tillsammans för att visa sin oro inför ett växande klimathot med mera extrema väderförhållanden.

Så även här i lilla Eskilstuna där något hundratal samlats på Fristadstorget. Jag tog några bilder och skrev några rader om manifestationen som jag på fredagskvällen lade upp på Facebooksidan “Du vet att du är från Eskilstuna”.

Det dröjde inte länge innan några började skriva hånfulla och nedsättande kommentarer om manifestationen och om deltagarna.

Man ifrågasatte hur insatta deltagarna var. “Vad vet de om fotosyntesen”, “de har säkert dyra mobiltelefoner”, “de dricker säkert läsk ur aluminiumburkar”, “föräldrarna skjutsar dem med bil för de är för lata att cykla”, “de flyger säkert till Thailand flera gånger om året” och så vidare.

Och man riktade in sig på Greta Thunberg som förlöjligades för att hon har “aschberger”. Ja man kunde inte ens skriva rätt, det heter inte “aschberger” det heter asperger. Som om hennes diagnos skulle ha med saken att göra. “Hon kan inte ens prata utan manus” var ett annat sätt att förminska Greta Thunberg.

Man gjorde sig också lustig över att hon nominerats till Nobels Fredspris – som om hon nominerat sig själv.

Själv tycker jag det är olustigt att Trump nominerats till samma pris.

Vidare påstods att det är en konspiration som ligger bakom för att “okunniga forskare ska få ännu mera anslag”. Ja det fanns inga gränser för alla plumpa påhopp och personangrepp.

De som skrev dessa påhopp framställde sig själva som “vi som vet”, “vi som är klarsynta”, “vi som vet hur fotosyntesen fungerar” och så vidare.

När jag går in på dessa personers profiler på Facebook, visar det sig att de flesta uttrycker sympatier för framför allt SD. De delar olika hatsidor på Facebook, till exempel “Stå upp för Sverige” som har kopplingar till SD.

Samtliga dessa som skrev nedsättande om skolungdomar som engagerar sig i klimatfrågan var vuxna människor. Vuxna människor som beter sig så nedlåtande mot barn och ungdomar.

Man kan fundera över hur det kommer sig att högerextremister hyser ett sådan hat just till människor som känner oro inför vad som är på väg att hända med våran jord, vårat klimat?

Att de är rasister, homofober, sexister, antisemiter och att de hatar “kulturmarxister” och “pk-media” vet vi sedan tidigare. Men varför är de även rabiata “klimatförnekare”? I och för sig tycker jag ordet “klimatförnekare” är något otydligt.

Till sist ska jag säga att när jag kollade mitt inlägg idag på förmiddagen fanns det 269 som gjort “tummen upp”. De som skrev de hatiska inläggen och som “tog över” kommentarsfältet med massvis med inlägg var ungefär 5-10 personer.

Därefter tog administratörerna för sidan “Du vet att du är från Eskilstuna” bort hela tråden, varför vet jag inte. Men troligen beroende på alla de hatiska inläggen.

I och för sig synd, för nu kan jag inte komma åt inläggen för att kunna återge dem ordagrant.

Nidbild av Greta Thunberg på sidan “Stå upp för Sverige”.

Kan tillägga att nidbilden där Greta Thunberg återges som någon slags gud där “pk-media” knäfaller underdånigt vid hennes fötter är hämtat från Facebookgruppen “Stå upp för Sverige”.

Rolf Waltersson

You May Also Like