Uppdrag granskning på SVT1 i kväll 23 september handlar just om storbanker och penningtvätt.

“Vad in helvete har dom för sig inne i banken efter tre?”

Hasse och Tage var före sin tid i många sammanhang när de i sina revyer satte fingret på ömma punkter i samhället.

Ta bara revyn “Lådan” från 1966-1967:

“Vad i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?
Gör de kanske nåt som allmänheten inte borde se?
Sitter dom och stoppar pengar i sin egen portmonä?
Vad i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?”

Tänk så rätt de hade. Det visar den senaste tidens avslöjanden om storbankers skumraskaffärer och penningtvätt. Den ena banken efter den andra avslöjas. Det är Nordea och Handelsbanken, Danske Bank och Swedbank.

När jag googlar “banker och penningtvätt” får jag upp en oändligt med rubriker och artiklar från olika media och myndigheter:

  • “Finansinspektionen har tidigare bötfällt Nordea och Handelsbanken för brister i arbetet med penningtvätt. Nu pekas Nordea ut igen”
  • “Nordea pekas ut i ny penningtvätthärva”
  • “Ingves (Stefan Ingves, riksbankchef. Min anmärkning) om penningtvätt: ‘Vi har en rejäl hemläxa’”
  • “Förslag om ny databas mot penningtvätt”
  • “Vad kan vi egentligen förvänta oss av en storbank?”
  • “Misstänkta konton i svenska storbanker”
  • “Är Nordea sämst på att motverka penningtvätt?”
  • “Dokument avslöjar: FI (Finansinspektionen. Min anmärkning) sågade Nordea 2018”
  • “FI tredubblar ambitionen mot penningtvätt”

Men det här är inget unikt för svenska storbanker. Samma skumraskaffärer förekommer i en enorm global skala.

“Därför stoppas inte penningtvätt av storbanker”, skriver SVT Nyheter 20 september.

En ny läcka avslöjar att “Fem internationella storbanker trotsat myndighetskritik och tidigare böter för penningtvätt genom att fortsätta slussa misstänkt olagliga mångmiljardbelopp åt brottsorganisationer och ljusskygga verksamheter”, skriver SVT Nyheter.

Bland de utpekade storbankerna finns JP Morgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank och New York Bank of Mellon.

Exempelvis har USA:s största bank JP Morgan förmedlat pengar som misstänks komma från den enorma plundringen av allmänna medel i Malaysia, Venezuela och Ukraina, enligt dokument som läckt ut.

2012 medgav Europas största bank, HSBC, att den hade tvättat miljardbelopp åt terrororganisationer och drogkarteller.

“Men i stället för att ställa bankens företrädare inför rätta enligt gällande terror- och droglagstiftning valde USA:s justitiedepartement att förlikas mot en summa på 1,92 miljarder dollar, som betalades ut av HSBC. På så vis undgick HSBC att förklaras skyldig och att riskera att förlora sin bankotroj i USA.

(Bankotroj innebär att ett företag har tillstånd från regeringen att ta emot pengar från allmänheten genom inlåning. Med oktroj följer att företagets verksamhet underställs gällande lagstiftning och löpande tillsyn av Finansinspektionen. Min anmärkning)

Englands finansminister George Osborne skyddade HSBC genom att skriva till Ben Bernanke, ordförande för USA:s centralbank, och varnade för konsekvenserna för Europas och Asiens finansmarknader om bankens ledarskap åtalades”.

Källa: Wikipedia.

“Folk vet kanske inte så mycket om penningtvätt och bolag i skatteparadis”, säger korruptionsexperten Jodi Vittori till SVT Nyheter.

“Bankerna vet att de verkar i ett system som är i stort sett tandlöst. Straffen är inte kännbara nog”, säger Paul Pelletier, tidigare ekobrottsåklagare i USA.

FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) uppskattar att myndigheter upptäcker MINDRE ÄN EN PROCENT (min kursivering) av all världens penningtvätt.

Det här är kriminell verksamhet det inte talas om i media med så stora bokstäver. Det kan blossa upp lite då och då varje gång någon bank avslöjas. Men i det stora hela är det ganska tyst om den här lönsamma och omfattande kriminaliteten.

Kan det bero på att de som är inblandade i den här formen av bankrån har mörk kostym, skjorta, slips, blanka nyputsade skor och attachéportfölj i stället för rånarluva, kofot och sprängdeg?

PS: En tillfällighet som ser ut som en tanke. Just när jag skrivit färdigt det här inlägget kollar jag dagens TV-tablå i tidningen. Kvällens Uppdrag granskning i SVT 1, klockan 20.00, handlar just om banker och penningtvätt. “Enorma belopp svarta pengar tvättas vita över hela världen via det internationella banksystemet”.

Det kan vara värt att titta på om man vill lära ännu mera om detta gigantiska svindleri.

Se mer :

Rolf Waltersson

You May Also Like