Bilden är ett montage.

Ja de e Putins fel. Ja, de e Putins fel

För två veckor sedan, den 7 november anklagade Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, Ryssland för att ligga bakom flyktingkrisen vid EU:s taggtrådsomgärdade gräns mot Vitryssland (Belarus). I Sveriges Radios nyhetssändning sa han: “Det här är en hybridattack… Syftet och hela situationen är en destabilisering av hela Europa… och Ryssland hade kunnat stoppa allt det här om de velat.”

I en intervju i Dagens Nyheter den 8 november förklarade EU-kommissionären Ylva Johansson:

“Det som nu sker vid EU:s yttre gräns är något helt unik. Det är ingen som vill komma till Belarus folk flyr ju därifrån… Det vi ser här är en statsunderstödd migrantsmuggling av ekonomiska och politiska skäl. Det är något helt annat än vad vi sett tidigare och det är väldigt farligt.”

Två dagar instämmer Dagens Nyheters ledarsida på kritiken mot Vitryssland och Ryssland:

“Krisen eskalerade i helgen. Då trappade Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator, upp sitt hybridkrig mot EU genom att slussa tusentals människor mot den polska gränsen… Tidigare har Ryssland anklagats för att bedriva liknande cyniska aktioner mot Norge och Finland, men det som nu orkestreras av Aleksandr Lukasjenko är på en ny nivå.”

En vecka senare kopplar DN:s ledarsida ihop händelserna vid den polska gränsen med Tysklands energipolitik och pekar ut Ryssland och Putin som den som styr Vitrysslands agerande. Så här skrev DN:

Europas energiflöden får inte ha Putins hand på kranen

Den upptrappade hybridkrigföringen mot Europa visar hur farligt det är att göra sig beroende av Rysslands välvilja – och dess naturgas…

En sak är säker: Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko lyfter inte sin frukosttekopp om inte Vladimir Putin godkänner det. Och nu fortsätter migranter att komma till det belarusiska gränsområdet, ditfösta av Lukasjenkos militär som utrustar dem med bultsaxar för att klippa sig igenom taggtråden och hotar dem med vapen om de vill resa tillbaka till huvudstaden Minsk och sina hemländer.

Det är absurt att omvärlden ännu 30 år efter kalla krigets slut ska behöva förhålla sig till regimer som gör allt – inklusive att sätta tusentals flyktingars liv på spel – för att destabilisera sina demokratiska grannar.

Och att många i väst fortfarande vill göra sig än mer beroende av Putin och Lukasjenko – till exempel genom att låta dem stå för livsviktiga energileveranser…

Ju mer Europa förlitar sig på rysk välvilja, desto fler sådana här charader riskerar vi att få se. Nu närmar sig färdigställandet av gasledningen Nord Stream 2, som kan fördubbla gasflödet från Ryssland till Tyskland. Projektet kommer att stärka Putins kassa, det har kritiserats hårt av Tysklands grannar och allierade – och det ökar Europas beroende av Ryssland.

Uttalandet gav i sin tur Vladimir Putin en chans att ge sig själv rampljus som Europas räddare. – Det skulle bryta mot vårt gasleveranskontrakt och jag hoppas det inte ska händ”, sa han i rysk tv.

Ju mer Europa förlitar sig på rysk välvilja, desto fler sådana här charader riskerar vi att få se. Nu närmar sig färdigställandet av gasledningen Nord Stream 2, som kan fördubbla gasflödet från Ryssland till Tyskland. Projektet kommer att stärka Putins kassa, det har kritiserats hårt av Tysklands grannar och allierade – och det ökar Europas beroende av Ryssland.

Hybridkrigföring med flyktingar. Truppsammandragningar nära grannländer. Lägg till de senaste dagarnas övningar med ryska och belarusiska fallskärmsjägarförband, och överflygningar med bombplan med kärnvapenkapacitet, inte långt från gränsen mot Polen. Även om Ryssland inte planerar någon militär aggression tvingar landet väst att hålla sig i beredskap och risken för misstag ökar.

Om vi reder ut dessa två frågor, Flyktingkrisen, vid gränsen mellan Vitryssland och Polen och frågan om Tysklands import av rysk naturgas.

1. Orsaken till att människor flyr från Västasien och Nordafrika till Europa och vad som driver flyktingarna.

De krig som USA och deras allierade inom Nato i Europa har fört i Västasien och Nordafrika har slagit sönder fungerande samhällen. Hundratusentals människor i vart och ett av länderna har fått svårt att försörja sig. Många drömmer om att de ska lyckas få ett bättre liv om de lyckas ta sig till Europa.

En stor del av de som nu har lyckats ta sig till den polska gränsen kommer från norra Irak, intervjuer gjorda både vid den polska gräsen och i Irak pekar på att målet för flyktingar är att ta sig till Tyskland. De har inte kommit till Vitryssland för att Putin eller Lukasjenko har lockat till att resa.

Många flyktingar betalar redan i hemlandet till “människosmugglare” som lovar att hjälpa dem att ta sig till Europa. Vägen från Västasien till Europahar länge gått via Turkiet och Grekland, men dessa vägar har EU lyckats stänga. Alltså söker sig flyktingar andra vägar. Det finns ingen orsak att anklaga Putin för hydbridkrigföring gentemot EU för att flyktingar fortsätter att söka sig till Europa.

Dessutom har EU gång på gång bidragit till att flyende människor liv på spel, i Medelhavet och vid gräsen mot Turkiet.

2. När sedan Dagens Nyheter blandar in Rysslands leveranser av fossilgas (naturgas) blir det enbart löjligt. Fakta är att Ryssland under många år har levererat fossilgas till det numera allt energifattigare Europa. De stora fossilgastillgångarna i Storbritannien, Danmark och Nederländerna är numera nästan helt uttömda, liksom Storbritanniens och Danmarks oljetillgångar.

Dessutom har Tyskland avvecklat allt större del av det inhemska fossila kolet som energikälla, men har inte lyckats ersätta fossilt kol med förnyelsebara energikällor. Ett stor nackdel för vind- och solenergin är dessutom att det idag inte finns möjlighet att lagra den energin som kommer från dessa energikällor, därför är Tyskland i hög grad fortfarande beroenden av fossil energi, alltså import av fossilgas och fossilolja, som går att lagra.

Den största delen av fossilgasen kommer från Ryssland under långsiktiga kontrakt och till fasta priser. Ryssland har dessutom alltid levererat enligt sina åtaganden.

Några länder i Europa bland annat Polen och Litauen har däremot valt att importera fossilolja från USA. USA har nämligen fått ett överskott på fossilgas, då den är en biprodukt vid utvinning av fossilolja genom fracking. En metod som ökar utsläppen av växthusgaser mer än konventionell utvinning av fossilolja och fossilgas.

I år när priset på såväl fossilolja som fossilgas har ökat kraftigt, har USA sålt alltmer av sin fossilgas till Asien, vilket också påverkar Europamarknaden. Polen som sa upp fossilgaskrontrakt med Ryssland drabbas nu av ökade energikostnader.

Nordstream som USA till varje pris har velat stoppa, påhejade av Dagens Nyheters ledarredaktion, är inte bara ett mycket mer miljövänligt sätt att transportera fossilgas än fartygsfrakt, utan även bättre än genom gamla pipelines som den som går från Ryssland via Ukraina till EU-området, eftersom gamla pipelines läcker fossilgas.

Tyvärr är det så att många länder i Europa fortfarande är beroende av stora mängder fossila bränslen. De är inget som man ändrar i en handvändning. Dessutom borde länderna inom EU nu ha upptäckte att import av fossilgas från USA är inget man kan lita på.

Med tanke på det katastrofala demografiska läget i Syd- och Östeuropa borde dessutom många EU-länder välkomna att unga människor från Afrika och Asien vill söka sig till Europa istället för att sätt upp taggtråd och möta dem med vapenhot. Åtminstone ska människors asylskäl prövas innan några avvisningar genomförs.

Svenska och europeiska politiker väljer nu att skylla alla självförvållade kriser på Putin. Ja de e Putins fel, ylar Peter Hultqvist och Dagens Nyheter.

H Foste Hjälte

PS: Det är inte utan att den här refrängen ljuder i öron när man hör Hultqvist & Co.

Ytterligare några länkar:

“SÅ SKA RYSSEN STOPPAS” – Aftonbladet som militarismens och NATO:s megafon

Kritiserar man att Sverige militärt kryper allt närmare Nato och USA innebär det att man “försvarar Ryssland”, enligt Dagens Nyheter

You May Also Like