Inställt! Del 3

I den sista delen i den här artikelserien som berör alla inställda evenemang är det Stryparn från punkbandet Lastkaj 14 som berättar om hur de har drabbats. Han har dessutom tips på vad man kan göra för att hjälpa till i dessa tider.

Hur slår Coronaviruset mot Lastkaj 14?

Det här slog verkligen alla rekord i oläglighet för vår del. Vi släpper skiva 27 mars och hade tagit spelpaus sedan september för att satsa allt på våren och sommaren. Till vårturnén hade vi 14 spelningar inbokade inklusive ett slutsålt releaseparty som är inställt. Jag räknar kallt med att ingen spelning blir av och då sitter vi helt plötsligt med 1100 nytryckta tröjor som vi nu inte kan sälja men givetvis måste betala.

Som tur är har vi bra samarbetspartners och helt magiska fans som hjälpt oss och gör att vi troligen kommer klara oss från personlig konkurs. Måste bara säga och klargöra att jag tycker ännu mer synd om alla som gör det här all-in och inte har någon fallskärm överhuvudtaget. Vi har ju andra sysselsättningar som förhoppningsvis kan sätta mat på bordet.

Vad kan gemene man göra för att hålla DIY-kulturen vid liv i dessa tider?

ALLA måste fortsätta lyssna på musik! Jag tror att vi band måste vara mycket synligare på sociala medier än i vanliga fall. Göra livestreamade spelningar, interagera och socialisera med publik som vi i vanliga fall kanske mest pratar med på spelningar. De som inte spelar musik kan starta onlinegrupper och dela musikerfarenheter, sprida sina favoritband, sätta ihop spellistor och sprida för att fler ska få höra just deras favoritband. Kanske nån i sin tristess till och med kan dra igång ett fanzine och göra intervjuer med folk och fä.

Det viktigaste av allt i detta är att hjälpas åt, peppa och hålla modet uppe! Ekonomiskt kan man stötta sina favoritartister genom att sätta på musiken på Spotify vilket ju åtminstone ger några ören åt banden. På bandcamp kanske man kan betala en tjuga till sin artist och om man har ytterligare några kronor kanske man kan köpa merch eller skivor av artister.

Om det finns en DIY-förening eller alternativ klubb som sätter upp spelningar kan man bli stödmedlem eller swisha några kronor. Om allt slår igen har vi ju ingenstans att gå/spela när det här är över.

Kulturen (både små och stora aktörer) får ett akut stöd på en halv miljard att dela på, tror du att det är något som kommer att hjälpa er?

Jag vet faktiskt inte. Har inte satt mig in i det hela men ska självklart försöka läsa på och se vad det hela innebär för just oss. Tyvärr så tror jag som vanligt att det handlar om att vara en virtuos med tangentbordet och pennan om man ska få några kronor hellre än att det går till dom som faktiskt behöver det.

Läs även: Inställt! Del 1 och Inställt! Del 2

You May Also Like