Inställt! Del 1

Varje dag läser jag om band, artister och arrangörer som får ställa in sina evenemang på grund av Coronaviruset. Vissa drabbas hårdare än andra, i den här artikelserien får några aktörer komma till tals.

Att stora kommerisella artister får ställa in sina konserter är förstås tråkigt. Men det finns de som drabbas hårdare. Jag tänker på alla de tusentals band och artister som inte har samma möjlighet att luta sig tillbaka och förlita sig på STIM-pengar eller inkomster från streamingtjänster. Jag tänker på de som drygar ut bandkassan genom att sälja skivor och t-shirts på konserter och turnéer, något som inte är möjligt nu. Vad säger de själva om situationen?

Pelle Dahlström, driver skivbolaget Second Class Kids

Hur slår Coronaviruset mot din verksamhet?

Jag räknar med att Corona-viruset kommer att innebära ett bortfall på ca 100 000 kr. Mycket för oss, men i sammanhanget så tror jag man får anse det som förhållandevis ok.

Vad kan gemene man göra för att hålla DIY-kulturen vid liv i dessa tider?

Svår fråga. Eftersom viruset drabbar alla – inte bara sjukdomsmässigt, utan snarare i form av arbetslöshet, så är detta verkligen ingen lätt fråga. Kanske kan man fundera om man ska förlägga sitt nöjeskonto mer mot DIY-rörelsen?! Rent generellt så tror jag att vi alla mer borde fundera på vilka företag/museer/konsertlokaler/bryggerier/etc vi vill ha i samhället – och satsa på dem.

Kulturen (både små och stora aktörer) får ett akut stöd på en halv miljard att dela på, tror du att det är något som kommer att hjälpa dig?

Eftersom detta drivs på ideell basis så tror jag inte att det kommer att komma ett öre. Tråkigt för oss, men som sagt: Det finns andra som har det betydligt värre.

Jimmy Ragnar spelar i Grå Vardag från Linköping

Hur slår Coronaviruset mot ditt band?

Lite inställda spelningar som är väldigt tråkigt i sig, men känns ändå som att hälsan är viktigare. Tror dock att det kommer bli en tuffare marknad och att det kommer bli svårare att få spelningar när allt lagt sig. På ett ekonomiskt plan rör det oss som band inte alls då vi alltid jobbar efter förutsättningen att gå plus minus noll på saker å ting och inte har några större kostnader.

Vad kan gemene man göra för att hålla DIY-kulturen vid liv i dessa tider?

Karantäner och sånt känns ju som ett ypperligt tillfälle att vara kreativ. Skriva låtar, starta fanzines ja egentligen vad som helst.

Kulturen (både små och stora aktörer) får ett akut stöd på en halv miljard att dela på, tror du att det är något som kommer att hjälpa er?

Om fler ställen överlever är det självklart något som hjälper oss i längden

Del 2 kommer imorgon

You May Also Like