Inställt! Del 2

Den här artikelserien grundar sig på alla inställda evenemang till följd av Coronaviruset. Här får några av de aktörer inom den svenska DIY-kulturen komma till tals om hur de ser på situationen.

Trots mängder av inställda konserter känner jag ändå en försiktig optimism bland flera av de jag har pratat med. Helt plötsligt finns det tid att ta tag i sådant de inte skulle haft tid för innan. Det kanske är något alla borde tänka på, för ärligt talat, när satte ni er ner och spelade Den försvunna diamanten senast?

Jahna Lund, sångerska i Death By Horse:

Hur slår Coronaviruset mot ditt band?

Många spelningar inställda. Och mer eller mindre omöjligt att kunna få spelningar bokade nu och lång tid framöver, med tanke på att många event som skulle varit nu blir framflyttade till hösten. Det kommer vara fullt schema på alla spelställen till hösten kan jag tänka mig. Nu står allt still väntandes.

Dock ska jag säga att det inte bara är dåligt att spelningar ställts in, för det gav oss mer tid till låt- o filmskapande, och vi slapp en hel del stress, då vi faktiskt låg lite back i alla projekt som vi vill göra. Men vi saknar ju såklart alla gosiga människor man träffar när vi är ute och spelar.

Vad kan gemene man göra för att hålla DIY-kulturen vid liv i dessa tider?

Stötta på sätt man kan, köp merch på nätet, fortsätt lyssna digitalt, fortsätt sprid vetskapen om bandets existens.

Kulturen (både små och stora aktörer) får ett akut stöd på en halv miljard att dela på, tror du att det är något som kommer att hjälpa er?

Inget jag känner till eller känner av. Men trevliga nyheter! Omtänksamt och behövligt.

Tobbe, konsertarrangör Club Deströyer i Sundsvall:

Hur slår Coronaviruset mot er verksamhet?

Det slår på så sätt att vi fått skjuta på arrangemang. Tyvärr. Det hade varit bättre om Sverige puttrat på som vanligt och att vi skyddat riskgrupperna. Nu är det någon märklig panik som går som en ekonomisk lie över stora delar av besöksbaserad verksamhet.

Vad kan gemene man göra för att hålla DIY-kulturen vid liv i dessa tider?

Gemene man kan ta sig samman och våga sig ut så snart som möjligt. Det är inget farligt att bli förkyld om du inte tillhör riskgrupperna och då är det alltid farligt. Stötta era lokala arrangörer, restauranger och hotell. Alla behöver stödet!

Kulturen (både små och stora aktörer) får ett akut stöd på en halv miljard att dela på, tror du att det är något som kommer att hjälpa er?

Jag tror inte det kommer hjälpa oss nämnvärt. Men vi är ganska små i sammanhanget. Det finns de som har det mycket värre än vi så jag hoppas de kan ha nytta av det och att så många som möjligt orkar kämpa sig igenom den här skiten.

Läs Del 1 här

Sista delen kommer under morgondagen

You May Also Like