Record Store Day 2020

Den 18 april var det tänkt att Record Store Day skulle arrangeras i tusentals skivbutiker runt om i hela världen. På grund av rådande situation har evenemanget flyttats fram till den 20 juni. I Sverige kan det bli ett annat datum eftersom det krockar med midsommar.

Record Store Day har arrangerats sedan 2007 och är till för att uppmärksamma de självständigt ägda skivbutikerna i hela världen. Dagen till ära släpps det många nya specialutgåvor. Det kan vara olika färger på vinylen, osläppta låtar eller nya omslag. De butiker som uppmärksammar RSD brukar även ha olika evenemang i sina butiker.

Två av de butiker som är med i RSD är Rundgång i Malmö och Hepcat Store i Lund, jag frågade vad dagen innebär för deras butiker

Dennis som driver Rundgång berättar att de har varit med och firat sedan 2008, i början hade de band inne i butiken men allt eftersom det har utvecklats har de fått spela ute på gården eftersom det inte får plats i butiken. Det handlar om att visa upp sin butik från sin allra bästa sida med mycket nyinkommet begagnat men även med nya fina släpp.

Ett par Zlatanfrisparkar från Malmö finns skivbutiken Hepcat Store i Lund. Rob försöker göra dagen till en fest för både personal och kunder med nya releaser och en Food truck uppställd utanför butiken. De brukar även ha artister från det egna skivbolaget Heptown Records som spelar i butiken under dagen.

Det finns en del butiker som har hoppat av firandet av RSD de senaste åren, som tycker att dagen har utvecklats åt fel håll. Både Dennis och Rob har samma uppfattning.

De menar på att det här har blivit de stora skivbolagens fest med allt för dyra releaser. Fokus har flyttats från skivbutikerna till specialutgåvorna. Rob avslutar med att det blir vad man gör det till och tycker fortfarande att det är kul.

recordstoreday.se finns en lista över de skivor som släpps i samband med RSD. Jag har plockat ut en trio som kittlar lite extra.

Clint Eastwood & General Saint – Stop that train / Talk about run
Det här är två riktiga reggaehits och skivan släpps på självlysande vinyl vilket jag inte hört talas om tidigare. I den här utgåvan medföljer även ett Eastwood & Saint-brädspel.

Operation Ivy – Energy
Det här är ett av mina absoluta favoritband. Skivan är ett återsläpp limiterad till 1000 ex och den här gången blir det på svart och vit vinyl. Operation Ivy är världens bästa skapunkband.

Pennywise – The Fuse
Det här albumet är det enda med Pennywise som inte släppts på vinyl, förrän nu. Skivan är limiterad till 1000 ex och släpps på orange vinyl med svart splatter. Ett riktigt klassiskt skatepunkband.

You May Also Like