Recension: Fatboy – Mercy mercy

Senare i höst släpper Fatboy sitt nya album men redan på midsommarafton kom ett smakprov på hur det kommer att låta. På flera digitala plattformar släpptes singeln Mercy Mercy med två av låtarna från det kommande albumet.

Versen i titelspåret “Mercy Mercy” börjar som en tuffare variant av den gamla Jimmy Dean-låten Big Bad John med näst intill pratsång. De bygger upp låten otroligt dynamiskt för att nå klimax när refrängen kommer. Roy Orbison måste nämnas där men det är ändå Fatboys speciella nerv som gör hela låten. Dessutom är det ett bra ös.

Andra låten “Bad news” är om inte en ännu mörkare historia. Den har en Leonard Cohen-känsla med det där lågmälda och stämningsfyllda. Och tro det eller ej, de får även in ett hårdrocksriff i låten. Att tänka utanför boxen är verkligen Fatboys melodi.

Jag är imponerad över hur snyggt Fatboy arrangerar sina låtar. Varje liten detalj känns så genomtänkt. Det spelar ingen roll om man benämner Fatboy som rockabilly, country eller något annat, det här är helt enkelt stor musik. Det ska bli väldigt spännande att höra hela albumet i höst.

Mikael Ström

You May Also Like