Bild: Alexas Fotos / Pixabay.

När nöden är som störst

Jag läser att det bunkras toalettpapper i mängder i coronavirusets spår. Folk släpar hem toapapper så att de har för månader framöver, ja kanske åratal. Butikshyllorna gapar tomma. Jag har även sett det med egna ögon. Vid till exempel ICA-Ekängen har det inte funnits toapapper, och en del andra varor, på flera dagar.

Nu läser jag i tidningen att man även i USA förbereder sig inför en anstormning av coronavirus. Men tydligen är det inte toapapper man siktar in sig på i första hand.

Man köper vapen och ammunition som aldrig förr.

“Amerikaner bunkrar vapen”, är rubriken:

“I coronatider bunkrar svenskar toapapper och värktabletter. Amerikanarna har annat de samlar på sig för att känna sig trygga. I USA skenar vapenförsäljningen”, läser jag i Aftonbladet.

New York Times rapporterar att försäljningen gått upp med 30-40 procent sedan slutet av februari, och man kopplar samman detta med skräcken för coronaviruset.

I vapenaffären Hyatt Gun and Coin i Charlotte “blomstrar affärerna som aldrig förr”.

På sociala medier ser man köbildning utanför vapenaffärer i Los Angeles och Las Vegas.

Undrar hur de tänker? Att man kan ta kål på coronavirus genom att skjuta ihjäl dem?

Jag noterar att på bilden som visar kön utanför vapenaffären i Culver City i Kalifornien ser man ett 30-tal personer. 2 av dem är kvinnor. Vad ska man dra för slutsats av det?

Ja vad ska man dra för slutsatser av så olika beteenden? En del bunkrar toapapper. Andra bunkrar vapen för att möta fienden, det elaka coronaviruset.

Nu är det inte bara i Sverige toapapper värderas högt. Jag läser i Borås Tidning:

“‘Toalettpapper är så hett eftertraktat i Hongkong att det nu blivit föremål för väpnat rån. Tidigt på måndagen stoppades en varubil i stadsdelen Mong Kok. En leverantör hotades av tre knivförsedda män som stal toalettpapper värt mer än 1 000 Hongkongdollar (1 250 kronor)’, säger en polistalesman till nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna försäkrar att det egentligen inte råder någon brist, men hamstringen har blivit en ond cirkel – så fort en affär fått leveranser, rusar folk in och köper stora mängder, som därför tar slut. Rädslan att bli utan sprider sig.

‘Polisen tog måndagens toarullerån på största allvar, och kunde under dagen gripa två av de skyldiga, samt återbörda de stulna rullarna’”, enligt Borås Tidning.

Ibland undrar man om inte hysterin och masspsykosen har blivit lika farlig som själva viruset.

Rolf Waltersson

You May Also Like