Så kallad särskild kurs på Eskilstuna Folkhögskola – här handlar det om textilkonst…

Insändare om krypskyttet mot folkbildningen

Med anledning av den nyss avslutade Folk och Kultur-mässan i Eskilstuna så kan man bli lite fundersam över vad som sägs och beslutas i regeringskansliet. Ja, en stigande oro griper tag i en. Den är mycket befogad.

Därför att krypskyttet från den nuvarande sittande regeringen och det blå-bruna Tidölaget rullar på.

Som exempel kan konstateras att neddragningar av de statliga bidragen till folkhögskolor och studieförbund fortsätter.

Folkbildningen har alltid varit en av grundpelarna i vår demokrati men det verkar inte påverka Kristersson och Åkessons politik alls. Här är några exempel på dessa indragningar av ekonomiska medel till våra studieförbund och folkhögskolor:

Åsa Folkhögskola belägen mellan Flen och Katrineholm i Sörmland har fått indragna pengar för att undervisa invandrare från till exempel Ukraina.

Studieförbundet Bilda i Örebro har fått mindre pengar till sin verksamhet och styrelsen för Grimslövs folkhögskola, vars ordförande är en moderat-politiker, ska inom kort ta beslutet att dra ner på denna folkhögskolas verksamhet, med hela tre komma sex miljoner. Man ska då veta att där var en av våra främsta författare Vilhelm Moberg elev mellan 1916 till 1917. De planerade neddragningarna kommer att innebära att skolans utbildningar av till vårdbiträden och undersköterskor kommer att läggas ner. Det i en tid när den svenska sjukvården formligen skriker efter just dessa yrkesgrupper …

Är inte det ett i högsta grad märkligt beslut?!

Även Eskilstuna Folkhögskola (som har Region Sörmland som huvudman) tvingas skära ner. Liksom många andra folkhögskolor landet runt.

Man undrar också hur Ulf Kristersson och hans regering kan agera så här när deras eget studie förbund Medborgarskolan också förmodligen kommer att drabbas av neddragningar. Är inte det att skjuta sig själv i foten? Förmodligen är det pris högern är villig att acceptera. Det man uppnår är att komma åt studieformer med som ofta är folkrörelseförankrade. Och högern är sedan gammalt inte förtjust i folkrörelser.

Folkhögskolorna har ofta en egen specialinriktning. I Eskilstuna handlar det om bland annat konst.

Dessutom fyller ju folkhögskolorna idag den funktionen att de ger ungdomar som det av någon anledning inte gått så bra för under den vanliga skolgången en chans till att fylla igen kunskapsluckor. Till exempel ger folkhögskolornas så kallade Allmänna kurs gymnasiekompetens. Den Allmänna kursen är obligatorisk för alla folkhögskolor.

Men den politiska högern saknar helt enkelt intresse för arbetarklassungdomar som halkat efter i grundskola eller hoppat av gymnasiet.

Kjell Andersson

You May Also Like