Tjuvarna är mycket snabba – ibland kan katalysatorstölden ske under loppet av mindre än en minut…

Våg av katalysatorstölder i Eskilstuna just nu

Inom loppet av bara några veckor har det anmälts 17 stycken katalysatorstölder från personbilar i Eskilstuna och Strängnäs. Nu går Polisen ut med en varning.

Stölder av katalysatorer har ökat i Sverige under de senaste åren. I en katalysator, som har till uppgift att rena avgaser från en bensindriven bil, finns det ädelmetaller. Priset på dessa ädelmetaller har under senare tid ökat, vilket är en stor anledning till att katalysatorer blivit mer attraktiva som stöldobjekt. Äldre katalysatorer är mer värdefulla, då de oftast innehåller mer ädelmetaller.

Polisens tips för att försvåra för tjuvarna

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe. (Alla har naturligtvis inte möjlighet till detta)
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Detta kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.

Tar bara 30 sekunder

Polisen berättar att endast 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil. På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver Polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil.

– Var uppmärksam och kontakta oss! säger Polisen.

– Ring 112 vid ett pågående brott, eller ring 11414 om du observerat något! uppmanar Polisen.

Det går också bra att tipsa Polisen via ett formulär på deras hemsida.

You May Also Like