Guatemala i uppror mot nyliberalism och korruption

Telesur 201122

Översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln också idag (22/11) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Stora protester pågår i Guatemala mot presidenten Alejandro Giammattei och den senaste budgeten. Protesterna har bemötts med våld från polisen.

Organisatörer av de fredliga protesterna säger att provokatörer infiltrerat och att dessa hade trängt in och tänt eld på kongressbyggnaden för att smutskasta de folkliga protesterna. Journalister uppgav att polisen i huvudstaden sköt tårgas rakt in i människomassorna, istället för att skjuta mot marken, som de ska göra enligt reglementet. De rapporterar också om att flera journalister skadats och ett okänt antal gripits och förts bort.

Protesterna gäller president Giammatteis godkännande av budgeten för 2021 som prioriterar stora projekt som leds av företag med band till regeringen. Samtidigt blir det nedskärningar i utbildning och hälsovård.

Journalistorganisationen Periodistas Unidos skriver att polisvåldet saknar motstycke sedan Lucas Garcias tid på 1980-talet. Den nationella polisen PNC har “skadat och gripit flera journalister. Periodistas Unidos fördömer detta våld.”

Telesur 201122

Augusti 2020:
Väpnade attacker på ursprungsbefolkning i Guatemala

Det är med djup sorg vi mottagit nyheten om ytterligare ett angrepp på en av våra samarbetsorganisationer. Denna gång i Guatemala.

Natten mellan den 15 och 16 augusti riktades en våldsam attack mot urfolksinvånarna i byn Balbatzul, 12 mil från huvudstaden Guatemala City. Ett 40 tal familjer tvingades lämna sina hem av beväpnade gärningsmän, som sedan brände ner deras hus. Denna fruktansvärda attack har dessvärre föregåtts av olika typer av hot under det senaste året utan att de lokala myndigheterna ingripit.

De utsatta familjerna var, enligt fackföreningsrörelsen Comité de Unidad Campesina (Cuc), tidigare anställda av kaffeproducenten Dieseldorff. Byborna misstänker att gärningsmännens motiv var ta tillbaka den mark som ockuperats i protest mot uteblivna anställningsförmåner. Dieseldorff har nekat till inblandning i attacken.

Av Guatemala nästan 17 miljoner invånarna tillhör 42 procent någon urfolksgrupp och lever ofta under stor fattigdom och utan tillgång till mark. Därför är markkonflikter mycket vanliga.

Inom ramen för Latinamerikagruppernas utvecklingssamarbete arbetar vi bland annat med Comité de Unidad Campesina (Cuc). Vårt stöd går bland annat till nationella och internationella ledarskapsskolor med syfte att stärka urfolkens deltagande i samhället och politiken, med särskilt fokus på kvinnor och ungdomar.

Ditt stöd till oss är fortsatt viktig. Det är med ditt stöd som vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet och vara en allierad i kampen för mänskliga rättigheter. Ett stort tack för alla bidrag, stora som små!

För mer information om attacken hänvisar vi till Daniel Pascual, ordförande för urfolk- och småbrukarnätverket Waqib’ kej och Comité de Unidad Campesina (Cuc) på telefonnummer: (502) 49814522

Latinamerikagrupperna 200824

You May Also Like