Bildskapare: Davi Peterson / Pixabay.

Ny högerkupp. Nu mot Guatemalas nyvalda president

Telesur 230829 – Bernardo Arévalo rechaza suspensión de su partido en Guatemala – Översättning: Zoltan Tiroler.

Sedan den progressive Bernardo Arévalo nyligen överraskande vann presidentvalet i Guatemala har den korrupta inhemska eliten fått kalla fötter. De fruktar Arévalos löften om att bekämpa korruption och olagligheter. Guatemalas överklass har mördat och härskat obehindrat sedan den USA-stödda kuppen 1954. Nu vill de traditionella maktgrupperna med alla medel hindra Arévalo från att tillträda den presidentpost han vunnit i valen. Troligen kan endast massiv folklig mobilisering hindra högern från ännu en statskupp. Arévelo kan närmast betecknas som socialdemokrat. (ZT)

*******

Guatemalas nyvalda president, som ska tillträda sin post i januari 2024, utsätts nu för en juridisk högerkupp, något som blivit vanligt i Latinamerika för att bli av med progressiva politiska ledare. Hans parti har olagligförklarats. Högern har ytterst svårt att erkänna valnederlag, vilket visar sig ännu en gång.

Den tillträdande presidenten i Guatemala, Bernardo Arévalo hävdar att olagligförklaringen av hans parti är ogiltigt. Han avvisade på måndagen beslutet från medborgarregistret vid Högsta valdomstolen (TSE) att tillfälligt upphäva den juridiska statusen för Movimiento Semilla (Frörörelsen).

Arévalo säger att det är ett olagligt beslut i den rättsliga förföljelse som leds av åklagarmyndigheten och domaren Fredy Orellana. För Bernardo Arévalo har avstängningen av hans politiska grupp “ingen giltighet” eftersom det enligt vallagen endast är Högsta valdomstolen som kan besluta om avstängning av en politisk rörelse. Reaktionen från Bernardo Arévalo och hans vice ordförande, Karin Herrera, kom efter beslutet från TSE:s medborgarregister att tillfälligt upphäva hans parti på begäran av domare Orellana.

Movimiento Semillas juridiska avdelning kommer att på tisdag lämna in en överklagan. Begäran om avstängning av partiet hade förlängts sedan den 12 juli på grund av ett påstått fall av falska signaturer som hade begåtts under bildandet av partiet 2018, och som undersöktes av åklagare med stöd av USA:s utrikesdepartement.

“Ingenting kan juridiskt hindra oss från att tillträda den 14 januari 2024, vilket fastställs i konstitutionen”, sade Arévalo de León.

Under de närmaste dagarna måste Högsta valdomstolen ta ställning till suspenderingen för att avgöra om den ska ratificeras eller förlora sin giltighet.

Telesur 230829 (ZT)

You May Also Like