Avgående presidenten Alejandro Giamattei och, till höger på bilden, den tillträdande Bernardo Arévalo, vänsterns segrande kandidat.

Kuppen mot Guatemalas tillträdande vänsterpresident tycks vara avvärjd

Prensa Latina 230904 – Equipos de gobierno comenzarán proceso de transición en GuatemalaArtikel, som tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida, har översatts av Christine Vaple.

Tidigare artikel om presidentvalet i Guatemala: Ny högerkupp. Nu mot Guatemalas nyvalda president, eFOLKET 29 augusti 2023.

Prensa Latina:

Guatemalas avgående president Alejandro Giammattei och den tillträdande (14 januari 2024) presidenten, Bernardo Arévalo, kommer idag att inleda processen med överlämnande till den nya regering.

Båda personerna och deras team kommer att försöka slå fast tidsplanen och de prioriterade frågorna, trots den rådande oron över manövrer för att avlägsna det vinnande partiet Semilla från det politiska spelet.

Först rapporterade utrikesminister Mario Búcaro att övergången av de valda myndigheterna för mandatperioden 2024–2028 skulle inledas den 11 september. Men efter att valresultatet bekräftats av Högsta valdomstolen (TSE), tidigarelade statschefen sin inbjudan till Arévalo och hans vice, Karin Herrera, till idag måndag kl. 14:00 lokal tid.

Detta kommer att göra det möjligt för de nya myndigheterna att ta itu med de uppgifter som ligger framför dem från dag ett och undvika stagnation i den offentliga förvaltningen, för guatemalanernas bästa, sade Giammattei.

Därmed möjliggörs en ordnad, öppen och framför allt effektiv regeringsövergång, sade han, just när nationella och internationella organisationer fördömt försöken att genomföra en teknisk kupp mot demokratin.

Strax innan TSEs tillkännagivande på måndagen följde dess registrator Ramiro Muñoz en domares beslut att upphäva Semillas juridiska status, ett parti som beskrivs som progressivt.

Kongressens styrelse ökade på spänningen i onsdags genom att förklara Semillas fem parlamentariker som oberoende, baserat på ett brev som de mottagit från åklagarmyndigheten.

Händelsernas allvar fick Arévalo att själv fördöma en pågående statskupp av en grupp politiker och tjänstemän som vägrar att acceptera valresultatet.

Dessa handlingar utgör en statskupp som främjas av de institutioner som ska garantera rättvisa i vårt land”, betonade han.

Arévalo uppmanade Guatemalas folk, civilsamhället, affärsmän och arbetare, folkrörelser, kyrkor, ursprungsbefolkningar och studenter att ansluta sig till försvaret av en obegränsad respekt för folkviljan.

Hundratals medborgare marscherade i lördags till Nationella kulturpalatset (säte för Guatemalas regering) för att bland annat kräva riksåklagare Consuelo Porras avgång.

Prensa Latina 230904

Equipos de gobierno comenzarán proceso de transición en Guatemala.

Vi behöver din hjälp!

eFOLKET som många andra föreningar har det tufft ekonomiskt just nu. Därför sträcker vi i eFOLKET ut våra händer till våra läsare och medlemmar och ber om ekonomiskt stöd framöver.

Du swishar eller skickar in valfri summa till oss:

Läs mer

Det är kritiskt för eFOLKET just nu då ekonomin har försämrats drastiskt. För att hinna hitta en mer långsiktig och hållbar lösning, ber vi er nu om hjälp!

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp nu!

Varför ska jag stötta eFOLKET?

  • eFOLKET innehåller inga annonser.
  • eFOLKET är tillgänglig för alla.
  • eFOLKET är en röd grön, partipolitisk obunden tidning.
  • Vi drivs av läsare, av folket och med folket.
  • eFOLKET håller på att etablera ett bibliotek i våra lokaler på Norra hamn, Carl Skoglunds bibliotek, som ska digitaliseras.
  • Vi är arbetsgivare till fantastiska människor som behöver oss och vi behöver dom!
  • Vi vill bidra till mångfald och allsidighet i både det lokala och nationella medielandskapet.

Om du har funderingar kring någonting eller vill ha kontakt med oss maila oss på kontakt@efolket.se

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp!

eFOLKETs Redaktion

You May Also Like