Romsk flagga.

Grattis romerna

Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar, som talar fem nationella minoritetsspråk: jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Romer kan delas in i fem grupper: svenska, finska, utomnordiska, nyanlända och resande. Nyanlända kan delas in i två grupper: forna jugoslaver som kom hit på 1990-talet och EU-migranter från främst Rumänien och Bulgarien, de vi till vardags kallar “tiggare”.

Romerna kom till Kreta 1322 och Sverige 1512. Gustav Vasa skickade dem så långt österut det gick, det vill säga till Finland som då tillhörde Sverige. På 1960-talet återvände de med övriga sverigefinska arbetskraftsinvandrare. Det finns mellan 50 och 100 000 romer i Sverige, varav 500 i Eskilstuna. Vidare finns det cirka 17 000 sverigefinnar i Eskilstuna. De flesta romer är finska och tillhör således två minoriteter.

Första gången jag kom i kontakt med romer var 2009 när jag handplockades till Agnesberg (nu Interkulturella), Nordens första romska folkhögskola, grundad av Keith Palmroth och Soraya Post. Då hade jag samma stereotypa bild som de flesta andra, av kycklinggryta och fiolmusik vid lägerelden, feta gummor i färggranna kjolar som spår i händerna.

2012 började jag i projektet Romané Bucá. Två år framåt bestod mitt liv enbart av konferenser i mänskliga rättigheter, samarbeten med Sundbybergs och Skarpnäcks folkhögskolor, samt resor till Ungern, ett land som gick till val i helgen. Premiärminister Orban är den liberale demokraten, som blev konservativ nationalist och allt mer auktoritär ledare på högerkanten. Samhällsproblem skylls på romer och judar, inte minst George Soros.

Projekttiden drabbades av två bakslag. Det ena var Skånepolisens olagliga register över 5000 personer, därav barn och avlidna. Det andra när regeringens inbjudna gäst Diana Nyman vägrades äta frukost på sitt hotell, samma dag staten släppte sin vitbok om övergrepp på romer.

Genom åren har jag fått många romska kollegor och vänner, men också en hustru, familj och släkt. K är undersköterska i äldreomsorgen och mor till tre små barn. För närvarande skriver hon om sitt arbetsliv genom en studiecirkel på ABF. K är fast förandrad i sina tre identiteter: svensk, finne och rom. Det är fortfarande svårt, men förr hade vår relation varit näst intill omöjlig på grund av fördomar och socialt stigma.

Jimmy Åkesson skulle trivas hemma hos oss. Vi pratar mycket om integration och kulturkrockar. När man grälar och inte förstår varandra. är det svårt att veta om orsaken är personlighet, uppfostran eller mentalitet? Vi pratar också om vad misstron mellan romer och majoritetssamhälle egentligen består av och hur den kan överbryggas.

8 april är romernas dag till minne av den första internationella konferensen i London 1971. Då fastställdes ordet rom istället för “zigenare”, flaggan och hymnen Gelem gelem. I förrgår (lör7/4) firade Eskilstunas romer på Contrast. Högsta politikern, ordföranden i minoritetsrådet, Nina Tuncer och högsta tjänstepersonen Sirpa Lindelöf talade. I övermorgon (ons 11/4) föreläser Richard Nyman och samma Sirpa Lindelöf på stadsbiblioteket.

Lawen Mohtadis bok och film om Katarina Taikon (författare till böckerna om Katitzi och “vår mest kända rom”) har åter satt fokus på romska och därigenom mänskliga rättigheter. Trots en lång historia av diskriminering och förtryck blir saker långsamt bättre i takt med att majoritetssamhällets kunskaper ökar. 2014 hamnade min gamla kollega Soraya Post i EU-parlamentet för FI och nu väntar vi på vår första romska statsminister.

8 april är en dag att fira och vara glad, för romerna att vara stolta över Sverige men också för Sverige att vara stolt över “sina” romer. Allt för länge har vi sett bakåt, så nu gäller det att se framåt. Grattis romerna! Grattis min hustru, alla underbara kollegor och vänner, som kämpar varje dag för att göra den här världen lite bättre.

Tobias Persson

Länkar:

You May Also Like