Illustration av ArtsyBee - Oberholster Venita, Pixabay.

Gräshoppor

Katastrofen i Östafrika. Den är på G. Somalia har utlyst nödläge. Svärmar med miljontals ökengräshoppor äter upp skördarna inte bara i Somalia utan än värre i Kenya och Etiopien.

I Etiopien är den politiska situationen redan ansträngd av konflikter mellan olika etiska grupper. Den nyordning som togs på initiativ av fredspristagaren Abiy Ahmed har inte mötts av den positiva respons som förväntades.

Gräshoppor. De lever normalt sett ett beskedligt liv i sanddynerna men med långa mellanrum exploderar populationen – svärmarna beskrivs redan i bibeln – och föröder allt grönt i landskapet.

En förutsättning för att gräshopporna ska föröka sig på det sätt som nu sker är extremväder med kraftiga regn och som ni kanske minns drabbades Östafrika av översvämningar i höstas. Cykloner är en förutsättning för att gräshopporna ska föröka sig på det här sättet. I takt med att världshaven värms upp blir de allt fler. 2019 svepte åtta cykloner över Indiska Oceanen, mot två under 2018.

Gräshoppssvärmarna syntes först till i Somalia, sedan i det krigsdrabbade Jemen. Nu är det Etiopiens och Kenyas tur. I Kenya sägs gräshoppssvärmarna vara de värsta på sjuttio år. En enda svärm består av 200 miljarder gräshoppor.

Det finns en risk att svärmarna tar sig vidare till såväl Uganda som Sydsudan.

Östra Afrika är extra känsligt för klimatförändringarna, säger de som vet, eftersom regionen ofta hamnar i extremlägen – torka följs av cykloner och regn.

Men svärmarna finns inte bara där. Jag hittade en notis från december 2019 som beskrev en liknande attack i den indiska delstaten Gujarat – den värsta på 25 år. Indierna har använt bekämpningsmedel.

Majoriteten av befolkningen i de här länderna är bönder. Nitton miljoner människor riskerar svält när skördarna förstörs av insekterna. En gräshoppa äter dagligen upp grönska motsvarande sin egen vikt. De äter allt i sin väg och kan flyga 15 mil på en dag.

För att bekämpa gräshopporna behövs det enligt FAO en så där 630 miljoner kronor.

Siv Aksila

You May Also Like