Eskilstunabandet Huvet släpper nytt material

Den 31 januari släpper Huvet sin nya kassett EP2 och firar det med en releasefest på Ölkultur. Eftersom eFOLKET tycker om det lokala musiklivet tog vi ett snack med Tobias och Fredrik som är två fjärdedelar av bandet.

Trots att Huvet bara har funnits i två år är musik inget nytt för bandets medlemmar, de har alla spelat i olika band sen 90-talet. Det blir en hel del band som räknas upp när jag frågar om deras musikaliska bakgrund, bland annat Traktor, Soviac, Yeah!, The Drivers och The Curtain. Tobias spelar dessutom utöver Huvet med storbandet Patrik Kolar & The Funky Friends.

Idén till Huvet grundlades av Fredrik Hennum Jepsen (bas) och Gunnar Lindstedt (gitarr), flera av deras tidigare bandkamrater hade flyttat till Stockholm, nu ville de ha ett band i Eskilstuna eftersom de båda har barn. Deras åsikter om musik var dessutom väldigt snarlika. Ganska snabbt tog de in sångaren Erik Unkuri och kvartetten blev fulltalig när Tobias Wadin värvades som trummis.

Det var inte bestämt från början hur bandet skulle låta men Gunnar hade en vision, kanske något skämtsam, att placera sig mittemellan dansband och black metal. Även om det var tänkt att de skulle låta ännu mer extremt än vad de gör är deras musik ett resultat av att alla i bandet kommer med idéer som vävs ihop till den berömda röda tråden.

Hur som haver, Huvet spelar stökig och skramlig punk/rock där influenser hämtas från band som Big Black, The Jesus Lizard, Black Flag och Bad Brains. Förutom det rent musikaliska hämtar de mycket inspiration från livet med ångest som den gemensamma nämnaren, något de alla har kunskap om. Tobias vill även nämna bandet som en inspirationskälla då han fick tre nya vänner.

Huvet är ett perfekt forum för medlemmarna att få ett utlopp för att uttrycka sin frustration för allt de går och bär på. Det behöver inte handla om att förändra världen men givetvis finns det en stor frustration över hur samhället fungerar idag.

Nu är alltså bandet aktuella med sin andra EP som kommer att släppas på kassett. Den är medvetet mer polerad än vad EP1 var som spelades in i replokalen. Den här gången har de spelat in i Studio Ambassaden och fått hjälp av David Lindh med produktionen och mixningen. David som tidigare spelade i Yvonne fick fria händer och kom med många bra idéer. Det var sagt redan innan att han skulle ha lika mycket att säga till om som bandet.

Vi kommer in på Eskilstunas musikliv och både Fredrik och Tobias säger det jag hört tidigare, att de upplever det som att musiklivet inte är lika bubblande som på 90-talet. Men de vill ändå poängtera att de som gubbar har dålig koll på vad det finns för yngre band i stan, de hoppas ändå att musiklivet gror mer än vad det känns som.

Den 31 januari har alltså Huvet releasefest för EP2. Tobias berättar att de som kommer dit knappast kommer att gå hem besvikna. De tycker själva att de är ett riktigt bra liveband med en enorm energi och ger publiken någonting att inte somna till. Dunder och brak helt enkelt. Dessutom kommer de att ha nya kassetten och annan merch till försäljning. Konserten arrangeras i samarbete mellan den nya klubben 200% Fredag och Eskilstuna Ölkultur.

Mikael Ström

You May Also Like