Luis Arce, vänsterns presidentkandidat, som nu högern och USA på känt manér försöker hindra från att delta i valet 3 maj.

Bolivias fascistoida USA-stödda kuppregering angriper arbetarnas och folkets organisationer och medier

MAS-partiets favorittippade kandidater hindras delta i valet.

USA och OAS är på plats och leder demokratins definitiva begravning

Texterna nedan finns också publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

I en opinionsundersökning som presenterades i dag av institutet Atlas får det störtade regeringspartiets (MAS) två kandidater Luis Arce-David Choquehuanca hela 60 procent av rösterna, medan kupphögerns duo Carlos Mesa-Pedraza får 30 procent, en bokstavlig kalldusch för den fascistiska junta som tog makten den 10 november 2019.

Den bolivianska kuppjuntans åtgärder för att förhindra den störtade regeringens socialistparti att delta i valet den 3 maj fortsätter. I helgen samlades representanter för det tidigare regeringspartiet Movimiento al Socialismo (MAS) och utsåg Luis Arce Catacora till sin presidentkandidat, medan David Choquehuanca, före detta utrikesminister under Evo Morales, nominerades som vicepresident.

Dagen efter fattade den bolivianska åklagaren Heidi Gil beslut att inleda och intensifiera en juridisk undersökning på beställning av Rafael Quispe, en fanatisk motståndare till den störtade presidenten Evo Morales och MAS.

Luis Arce, som var finansminister under Morales, ledde den mest framgångsrika ekonomin på den amerikanska kontinenten enligt FN-organet Cepal. Det vet de som störtade demokratin den 10 november 2019 och inser att de skulle vara chanslösa i ett val med hederliga regler och respekt för resultatet. Därför ska MAS´ kandidater stoppas med alla medel.

Och det är USA:s manual som sedan militärkuppen i Honduras 2009 har tillämpats i Brasilien, Paraguay, Ecuador och nu praktiseras fullt ut också i Bolivia. En handbok som handlar om hur “Juridiska False Flags” används. Med statsapparaten i sin hand gör kuppjuntan i princip vad den vill, medan omvärlden stillatigande ser på.

Samtidigt slår de olika fascistiska mobbarna på order av juntan till mot journalister och medier som tar sin uppgift på allvar. Varför uppmärksamma inte vårt fackförbund Svenska Journalistförbundet, SJF, och vår medlemstidning Journalisten detta? Var finns de seriösa reportrarna och medierna i Sverige eller har man lagt sig totalt platt inför Donald Trump?

Dick Emanuelsson‎ 200122

Telesur om kuppjuntans manövrer:

Åklagaren Heidi Gil tillkännagav utökande av undersökningen för påstådd korruption från myndighetspersoner i den störtade Evo Morales regering. Bland dessa som ska utredas finns MAS´ presidentkandidat Luis Arce. Det här deklarerades av Heidi Gil dagen efter att Arce utsågs av sitt parti till presidentkandidat i valen i maj. Undersökningen är ett svar på begäran av de-facto chefen för Stiftelsen för ursprungsbefolkning, Rafael Quispe, som alltid varit i opposition till regeringen Morales.

Många medlemmar i MAS har arresterats efter kuppen 10 november 2019. MAS har fördömt de juridiska övergreppen mot dess medlemmar. Man säger att kuppregeringen inte vill ha rättvisa, utan “hämnd och straffrihet.”

MAS leder i opinionsundersökningarna enligt företaget Atlas. Enligt den undersökningen skulle MAS kandidater Arce och Choquenhuanca få 60 procent av rösterna. Paret Mesa-Pedraza får enligt denna undersökning bara hälften, 30 procent.

Efter att MAS nominerat sina kandidater intensifierade myndigheterna sin offensiv mot ledarna i MAS och försöker att juridiskt stoppa Arce och den tidigare ministern Juan Ramon Quintana. MAS och andra organisationer har varnat för att förtrycket och den politiska förföljelsen av dess ledare gör att det inte finns några garantier för att kunna genomföra en demokratisk process fram till valen.

Telesur 200121

MAS lidera intencion de votos

Närradiostationer stängs

Ett 50-tal närradiostationer i Bolivia är offer för diktaturen och har tystats ner. Latinamerikanska Journalistfederationen protesterar.

Med stängandet av radio Kausachun Coca i Santa Cruz är det nu 53 närradiostationer som leds av fackföreningar, grannkommittéer eller sociala rörelser som har tystats av diktaturen i La Paz sedan den blodiga kuppen i november. Det uppger Buenos Aires Journalistfederation i ett uttalande där de också protesterar mot den brutala behandlingen av Bolivias journalister och grafiska arbetare.

De första medierna som tystades av kuppregimen var den multinationella tevekanalen Telesur och den ryska RT, Russia Today. Därefter har terrorn mot medier och journalister intensifierats.

De nu tystade medierna, censuren av media och attacker på journalister, utförs mot dem som visar på våldet mot anhängare till den störtade regeringen. Flera utländska journalister har tvingats ta sin tillflykt till sina länders ambassader då kuppregeringen hotar att arrestera dem för påstådd uppvigling.

UTPBA 200120

Censura en Bolivia

You May Also Like