Björn Söder (SD) ska övervaka att valet i USA går rätt till

USA kallas ibland för ett föregångsland när det gäller demokrati och att USA rycker ut till demokratins försvar varhelst den än är hotad.

Ibland sker detta stöd för demokratin indirekt genom handräckning från CIA:

  • Militärkuppen i Chile 11 september 1973 då den demokratisk valde vänsterledaren Salvador Allende störtades.
  • I Guatemala 1954 störtades den folkvalde presidenten Jacobo Arbenz vid en CIA-stödd militärkupp.
  • 1991 störtades Haitis demokratiskt valda president Aristride vid en militärkupp som backades upp av CIA.

Det finns många exempel där USA invaderat militärt för att störta regimer de inte “gillar”:

  • Invasionen av Dominikanska Republiken 1965 då vänsterpresidenten Juan Bosch störtades.
  • Invasionen 1983 av Grenada då den socialistiska regeringen under ledning av president Maurice Bishops störtades.
  • Under 1980-talet samarbetade CIA med dödsskvadronen Bataljon 3-16 som utförde mord på vänstersympatisörer.

Listan kan göras nästan hur lång som helst, men jag slutar här. Trots alla dessa solklara exempel på att USA störtar i stället för att stötta demokratier framstår USA ändå som den demokrati vi ska lita på och luta oss emot.

Därför kan det synas lite paradoxalt att en internationell grupp ska övervaka att mellanårsvalet i USA nu på tisdag går rätt till.

Från Sverige ska fyra riksdagsledamöter medverka. Det är Björn Söder (SD), Johan Büser (S), Carina Ödebrink (S) och Margareta Cederfeldt (M)

De medverkar i egenskap av observatörer för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och där Björn Söder valts till ordförande för den svenska OSSE-delegationen.

De ska vara på plats i Virginia, Nevada, Missouri och Washington DC för att observera valet, försegling av röstsedlar och rösträkning.

Som sagt, något märkligt att det tycks behövas internationella valobservatörer för att kolla att valet i denna stora demokrati går rätt till.

Ännu konstigare att Björn Söder (SD) ska leda den svenska observationsgruppen. Han har väl knappast gjort sig känd som demokratins försvarare och förespråkare.

Björn Söder har poserat tillsammans med Waffen SS-soldaten Franz Schönhuber som tilldelats järnkorset av andra graden för sin tappra insats i Hitlers tjänst.

Björn Söder har sagt att judar och samer inte är riktiga svenskar eftersom de har minoritetsställning.

I SD:s partitidning SD-kuriren skriver Björn Söder att homosexualitet är att jämföra med pedofili och sex med djur:

Vad är det som säger att den s.k. normaliseringen slutar med homo-, bi- och transpersoner skall ‘normaliseras’? Varför inte personer som begår tidelag eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare”.

När man stolt poserar tillsammans med en ökänd nazist, när man påstår att judar och samer inte kan vara “riktiga” svenskar, och när man jämför homosexualitet med pedofili och sex med djur, kan man fråga sig om inte en och annan frukt i Björn Söders “släktträd” drabbats av röta.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like