Ebba Busch, som nu försöker skylla ifrån sig på tidölagets finansminister Elisabeth Svantesson. FOTO: regeringen.se

Ebba Busch i nytt rejält blåsväder

Dagens Nyheter har idag avslöjat uppgifter som visar att tidölagsregeringens energiminister genom att ignorera en EU förordning sett till att den svenska statskassan och i slutänden Sveriges elkunder gått miste om 6 miljarder kronor.

Bakgrunden är att EU:s energiministrar i september 2022 kom överens om att elproducenternas enorma övervinster skulle begränsas, så att 90 procent av alla intäkter överstigande 180 euro per MWh skall dras in av medlemsstaterna, och fördelas tillbaka till elkunderna.

Lagen trädde i kraft 1 december 2022. Men av någon anledning inte i Sverige. I Sverige skall lagen börja gälla från 1 mars, vilket innebär att cirka 6 miljarder kronor stannar på bolagens balansräkningar, och pengarna har alltså gått förlorade för de svenska elkunderna.

Ebba Busch försvarar sig idag i SVT med argumentet att hon inte insett att det handlande om så mycket pengar Hon hade trott att det “bara handlade om några hundra miljoner”. Pengar som hon inte fäste så mycket vikt vid, därför att det enligt henne i höstas fanns så mycket annat som pockade på uppmärksamhet.

Detta att hon missade vilka belopp det handlade om vill hon nu förklara med att det egentligen var finansministern som borde haft koll. SVT hade i förmiddags inte nått Elisabeth Svantesson för en kommentar.

Miljöpartiet har kallat Busch till riksdagens näringsutskott, och Vänsterpartiet har anmält henne för det uppseendeväckande slarvet till konstitutionsutskottet.

Lyssna till SVT:s intervju med Ebba Busch.

You May Also Like