Foto: Kirill/Pixabay.

Ny rapport från Oxfam – De rika blir rikare och fler blir kvar i fattigdom

Oxfam har kommit med en ny rapport som visar att trenden fortsätter. De som redan är väldigt rika blir snuskigt rika. Och de som hålls nere i fattigdom blir också fler. Med andra ord – klyftan mellan rika och fattiga ökar. Det gäller globalt och det gäller i Sverige.

Jag ska inte trötta er med alltför många siffror. Men måste ge några exempel. Vill ni veta mera så gå in på lästipsen.

Det Sverige som en gång i tiden ansågs som ett av de mest jämlika länderna, har nu blivit ett av de länder som har flest miljardärer ( i kronor räknat), räknat per capita. Från 2019 till 2021 steg antalet miljardärer i Sverige från 206 till 542.

Räknar man antalet dollarmiljardärer så finns det nu 39 dollarmiljardärer i Sverige, Listan toppas av Stefan Persson (Hennes & Mauritz) som 2023 hade en förmögenhet på 16,2 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 188 miljarder kronor.

Rikast i världen är Elon Musk med sina 2 565 miljarder kronor.

En annan jämförelse – En VD på ett av världens fem största klädföretag tjänar på 4 dagar lika mycket som den genomsnittlige arbetaren inom klädindustrin tjänar på hela sin livstid.

I USA tar det lite över en dag för en VD att tjäna lika mycket som en vanlig arbetare tjänar på ett år.

Tittar man på ”utvecklingen” i Sverige gick det 1977 fem arbetarlöner på en höjdare inom näringslivet.

2022 hade klyftan ökat så att näringslivsdirektören tjänade 65 arbetarlöner.

De här stora skillnaderna, eller ska man säga orättvisorna, mellan fattiga och rika när det gäller inkomster och förmögenheter leder till att samhället ”dras isär” som man brukar säga. Det leder till allt större sociala, ekonomiska och politiska klyftor.

De fattiga är inte bara fattiga. De är sjukare och de lever kortare liv.

De som äger mycket har också mycket makt över samhällets utveckling just i kraft av sitt ägande. ”Demokratin slutar vid fabriksgrindarna”, som man brukar säga.

Det som beslutas i de slutna styrelserummen har kanske lika stor betydelse för samhällets utveckling som det som beslutas i de folkvalda parlamentariska församlingarna.

Man kan tycka att det är konstigt att dessa ökande klassklyftor får så litet utrymme i den politiska debatten. Är man riktigt cynisk avfärdar man det bara som ”avundsjuka”. Att man bara är avundsjuk på de som ”lyckats” här i livet. Att man får skylla sig själv om man fastnat i en fattigfälla.

Från borgerligt håll brukar man påstå att rättvisa handlar om att alla ska ha (lika) möjlighet att göra ”en klassresa”.

Detta synsätt handlar bara om klassförakt. Att man ser ned på dem som har det uselt ekonomiskt. Att de borde ta sig i kragen och ”göra en klassresa”.

Men det handlar naturligtvis om fördelning. Hur man fördelar frukterna av allas arbete. För ingen kan ju hävda på fullt allvar att Stefan Persson på egen hand har arbetat ihop sina 188 miljarder kronor.

Eller att Elon Musk har slitit och släpat ihop sina 2 565 miljarder kronor i sitt eget anletes svett.

En jämlik värld blir också en fredligare värld.

Lästips:

Oxfam: 5 miljarder människor har blivit fattigare sen 2020 – världens 5 rikaste fördubblade sin förmögenhet – Oxfam Sverige. 15 januari 2024 (Här ser ni också en bild på textilarbetare (kvinnor) i Bangladesh som protesterar och kräver högre löner)

Oxfam-rapport visar: Rika blir rikare och fler blir fattiga – Nyhetsmorgon – TV4 Play 15 januari 2024

Lista över svenska miljardärer (2023) – Wikipedia.

Oxfam – Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like