Olja och profit på kapital var den nyss avlidne USA-presidenten George H.W. Bush's främsta ledstjärnor. Däri var han som USA-president ingalunda unik. Inte heller skiljde hans praktiserande av terrorism och massivt våld ut honom i jämförelse med andra presidenter. Borgerliga skrivkulier försöker nu drapera honom, och därigenom alla USA-regeringars ohyggliga förbrytelser, i vitt. Metoden är att framställa Trump som ett undantag.Och därmed implicit försäkra att efter Trump kommer allt att bli väldigt bra igen. Så försöker kapitalets propagandister stävja uppkomsten bland människor av den farliga insikten att profitsystemet måste bort, om en anständig värld skall bli möjlig. (Bilden från morningstaronline.co.uk)

DN:s falska bild av George H.W. Bush, 1924 – 2018

Dagens Nyheter hade häromdagen en märklig ledare “Från hederlige Bush till banditklubben” med en bild på den saudiska mördarregimers ledare Mohammad bin Salman och Vladimir Putin, där bägge två ler. Putin ler kanske för att bin Salman nu har skapat panik i Washington. Men DN antyder att dessa två ingår i ett banditgäng tillsammans med Donald Trump.
Visst har Saudiarabien och Ryssland gemensamma intressen, men det är ju främst USA som har backat upp och försett Saudiarabien med mördarvapen det senaste halvseklet. Detta har skett under hela raden av demokratiska och republikanska presidenter ända sedan mitten på 1950-talet.

Rysslands Boris Jeltsin och USA:s George HW Bush applåderar varandra. Båda har konsekvent hyllats av kapitalets skrivkulier i borgarmedierna. Bådas krigsförbrytelser förbigås med tystnad. Och Jeltsins beskjutning av det egna landets parlament har fantastiskt nog framställts som en demokratisk välgärning! Vad det handlar om är förstås att de båda var politiska torpeder i överklassens och det profithungriga kapitalets tjänst. Och sådant applåderas av liberala ledarskribenter.

DN:s ledare antyder att det är tack vare president Donald Trump som saudierna nu har fått sin makt i världspolitiken: “Donald Trump saknar den äldre Bushs respekt för sina politiska motståndare – han vill ju helst se Hillary Clinton bakom galler. Dessutom är han ingen internationalist. Normer och institutioner betyder ingenting när Amerika ska sättas först. Visionen är en ordning där de stora grabbarna gör upp efter styrka och intresse.” Som om inte detta alltid har varit USA politik, att USA har använt sin styrka – inte minst militära – för att påverka politiken i andra länder.

Dagens Nyheters ledarskribent sätter upp den nyligen avlidne äldre Bush, alltså George H.W. Bush, president 1989 -1993, som motvikt till Trump. Tidningen ledarskribent skriver: “Framför allt var George H.W. Bush hängiven internationalist*. Inte sedan andra världskrigets slut, då Europa och Asien låg i ruiner, var USA:s ställning så stark som under hans period som president. Bush Sr valde att investera i multilaterala institutioner och normer.”

I verkligheten var George H.W. Bush, liksom sin son George Walker Bush, president 2001-2009, en krigsförbrytare, som agerade utifrån sin egna klassintressen. Familjen Bush tillhör de superrika som under det senaste halvseklet har mångdubblat sina förmögenheter.

Få US-amerikanska ledare har under en så långt tid som George Bush aktivt varit med och drivit på USA-imperialismens krig, invasioner och dolda operationer för att slå ned folkliga uppror och nationella demokratiska rörelser runt om i världen.

George Bush den äldre inledde sin politiska banan i slutet av 1960-talet genom att som kongressledamot för Texas, stödja USA:s angreppskrig mot Vietnam. Han fullföljde sin agitation och USA:s försvar för detta angreppskrig, då han 1971 blev USA:s FN-ambassadör.

Redan i början av 60-talet spelade han en central roll, som CIA-tjänsteman, i organiserandet av angreppet och invasionsförsöket på Kuba i april 1961. Under alla år förblev han en pålitlig uppbackare av de exilkubanska högerextremisternas terroraktioner mot Kuba.

Sin partipolitiska karriär inledde republikanen Bush som ledamot i representanthuset 1967-71, med Texas som bas.

Vid mitten av 1970-talet hade George H.W. Bush avancerat till chef för USA:s spionorganisation CIA. Under hans tid som chef genomförde CIA operation Condor, vars syfte vara att i samarbete med militärjuntorna i Chile och Argentina mörda vänsteraktivister.

Under sin tid som Ronald Reagans vicepresident delade Bush den äldre ansvaret för de dödsskvadroner som USA byggde upp i Mellanamerika och för Contras terroraktioner i Nicaragua samt invasionen av Grenada.

När sedan Bush den äldre själv blev president var det han som beordrade invasionen av Panama. Han var också befälhavare under det första Gulf-kriget och drivande för utsvältningen av Irak efter kriget, vilket drabbades hundratusentals barn.

När Dagens Nyheter använder Bush den äldre som en god förebild är detta en ren historieförfalskning. Dessutom har nog de flesta av USA:s tolv presidenter sedan andra världskrigets slut – från Harry Trumans två atombomber till Barack Obama olagliga drönarmord – haft betydligt fler oskyldiga liv på sitt samvete än vad Donald Trump hittills har hunnit med.

Foste Hjälte

*Kan det vara så att DN:s ledarskribent inte skilja på betydelsen av orden internationalist och imperialist?

You May Also Like