Bild: YLE, EPA-EFE/YONHAP. Kristna aktivister i Sydkorea demonstrerar för fred och samförstånd utanför ishallen Gangneung i PyeongChang

Dialogen mellan Nord- och Sydkorea oroar USA och Leif Boork

Det finländska public servicebolaget YLE, konstaterade häromdagen att USA och dess allierade vill ha ännu mer sanktioner mot Nordkorea trots den pågående förhandlingsprocessen mellan Syd- och Nordkorea

YLE rapporterar från ett möte som har hållits i Vancouver i Kanada, där 20 nationer med USA i spetsen har deltagit. Dessa länder var Nordkoreas motståndare i Koreakriget 1950-1953. Dessa länder underströk vid sitt möte vikten av att framför allt Kina trycker på Nordkorea även i fortsättningen.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnade än en gång Nordkorea för möjliga militära åtgärder om det inte gör sig av med sina kärnvapen som utgör ett allt större hot mot USA: ”Vi måste alla vara klarögda vad gäller den nuvarande situationen svarade Tillerson på frågan om amerikanerna bör vara rädda för krig.”

Men det är inte bara USA:s statsledning som oroas av konsekvenserna av dialogen mellan Syd- och Nordkorea. Leif Boork, förbundskapten för det svenska ishockeylandslaget, Damkronorna, är också kritiskt. Till Dagens Nyheter säger han: Jag tycker att det är minst sagt märkligt att Internationella Olympiska Kommittén säger ja till det här

Sverige som ursprungligen skulle möta ett sydkoreanskt damlandslag i ishockey får förmodligen istället möta ett allkoreanskt damlag, där några av spelarna kommer från Nordkorea. Detta oroar nu den svenska förbundskapten. Visserligen vet Leif Boork ”absoluta ingenting” om de nordkoreanska damishockeyspelarna, Men kanske är det detta som oroar honom.

Boork anser att ett sånt här beslut kan få prejudicerande verkan. Sedan raljerar han om att Sverige kanske borde kunna få med finländska eller norska ishockeyspelare, eftersom våra länder också har hört ihop tidigare i historien.

Frågan är om inte Leif Boork har glömt bort hela den ursprungliga tanken med de olympiska idrottslekarna, nämligen att de skulle innebära en förbrödring mellan folken. Detta som brukar belysas med utmarschen från de Olympiska Spelen, där de olika nationernas deltagare blandar sig med varandra.

Hans Hjälte

You May Also Like