Den turkiska invasionen in i Syrien får NATO-stöd

Turkiska trupper och flyg attackerar nu Kurdiska YPG och dess allierade SDF (som också inom sej har icke kurdiska styrkor). YPG är det kurdiska partiet PYD:s väpnade gren.

Den kurdiska Erdoganregimen har bara en linje när det gäller förhållandet till kurder, inom eller utom Turkiet: Krossa dem!

Vi har i eFOLKET i en tidigare artikel berättat att syriska oppositionens väpnade gren nu samordnar sej med de turkiska trupperna och deltar i anfallet på YPG.

På den internationella arenan får den turkiska invasionen mycken kritik men också stöd.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg är en av dom som öppet stöder Turkiets aggression.

Den syriska politiska oppositionen i exil organiserade i Syriska Koalitionen ger nu också sitt stöd. I ett uttalande från koalitionen brännmärks PYD/YPG liksom den i Turkiet verksamma kurdiska organisationen PKK som ”terrorister”. Koalitionen skriver att det är viktigt att de kurdiska organisationerna krossas och försvinner. Koalitionen är en samarbetsorganisation för borgerliga krafter som hoppats att med stöd från väst kunna störta Assad-regimen.

Vi skrev i vår förra artikel att situationen kompliceras av att USA har ett samarbete med YPG. Inte för att de sympatiserar med kurdernas kamp för nationella och demokratiska rättigheter. USA anser helt enkelt att YPG och SDF är de som seriöst och effektivt bekämpat I.S. – som USA under en tid sett som det omedelbart viktigaste angreppsmålet.

Vi skrev också : ”USA:S intresse är att dra nytta av kurderna i kampen mot I.S. Att försvara kurderna mot det turkiska angreppet är något helt annat.”

Men Erdogan hotar nu att låta trupper gå in i den syriska Manbijregionen där USA har en bas med soldater. Ett direkt konfrontation mellan NATO-staterna skulle då kunna bli resultatet. USA ber Erdogan att ”trappa ner” sin aktion.

Det som nu sker är motsatsen till vad det syriska folket behöver:  Fred!

Jens Stoltenberg som oupphörligt talat om rysk annektering av Krim och rysk inblandning i Ukraina och byggt en militaristisk rustningspropaganda utifrån detta kan utan att rodna ge öppet stöd åt Turkiets inmarsch i norra Syrien för att krossa kurderna!

Och Syriska Koalitionen som framställt sej som demokratins försvarare stöder också invasionen. Koalitionen har ända sedan 2011 byggt sin strategi på att får direkt stöd från USA. Nu har man uppenbarligen beslutat sej på att förflytta sina förhoppningar till Turkiets Erdogan.

Det syriska folkets lidande fortsätter.

You May Also Like