Kurder i Eskilstuna samlades till fördömande av Turkiets invasion

Kurdiska Föreningen i Eskilstuna och Svensk-Kurdiska kulturföreningen anordnade på Fristadstorget under lördagen (27/1) ett protestmöte mot Turkiets av invasion av det kurdiska området i norra Syrien. Ett område som styrs av det vänsterinriktade partiet PYD. Ett partisom framhållit sitt politiska och sociala program, och som tagit avstånd från sekterism på religiös eller nationalistisk grund.

För förbipasserande Eskilstuna-bor som följt de senaste dagarnas nyheter om invasionen, och som lärt sig känna igen de kurdiska organisationernas fanor, var manifestationens budskap tydligt. Kurdisk musik med texter om kampen mot angrepp och förtryck var ett dominerande inslag.

Firat Nemrud (Kurdiska Föreningen i Eskilstuna), Marielle Lahti (Miljöpartiet) och Maria Chergui (Vänsterpartiet) var några av talarna.Till eFOLKET ville Chergui framhålla att hon hoppas att världssamfundet inte kommer att stå med armarna i kors inför den humanitära katastrof som nu hotar.

– FN måste ingripa till försvar för den part som i Syrien stått för fred, internationalism,jämlikhet, jordreform, jämställdhet och en tolerant sekulär hållning. En part som därför har så många motståndare bland de makthavande i regionen, underströk Chergui.