H&M:s butik på Drottninggatan i Stockholm. FOTO: DAVID THUNANDER.

Facklig aktivist inom Handels i Eskilstuna: “Det kan absolut bli strejk!”

Per Leander har intervjuat Irena Tyszko, facklig aktivist på H&M:s lager i Eskilstuna. Artikeln har tidigare (5/3) varit publicerad på tidningen Internationalens hemsida.

*****

Avtalsrörelsen är i full gång och det drar ihop sig till strid inom handeln. Samtidigt som de stora butikskedjorna hotar med uppsägningar, kräver facket höjda lägstalöner i direkta kronpåslag istället för procent.

Den viktigaste frågan i årets avtalsrörelse är dock den om hyvling, det vill säga att arbetsgivarna tvingar de anställda att gå ner i arbetstid, vilket leder till lägre löner. Något som inte minst drabbar de många kvinnor som redan jobbar deltid inom handeln.

En av butikskedjorna som redan har varslat om 1500 uppsägningar är H&M. Internationalen har talat med Irena Tyszko, fackligt aktiv inom Handels på H&M:s centrallager i Eskilstuna. Även om hon själv inte berörs av varslet säger hon att arbetskamraterna är oroliga över framtiden, att hyvlingarna gör att många har svårt att få ekonomin att gå ihop och att det finns en kampvilja på golvet.

Det kan absolut bli strejk, det tror jag, absolut, säger hon.

Irena Tyszko.

Handeln är en kvinnodominerad bransch, där genomsnittslönerna är låga. Facket har visserligen gått ut med att kräva en höjning på runt 1300 kronor för dem med lägstalöner, men det ska gälla för heltidsanställningar och problemet är att de flesta som jobbar i butik inte har heltid utan deltidsanställningar, så det löser inte problemet menar Irena Tyszko.

– På min arbetsplats, det centrala distributionslagret, är de flesta heltidsanställda. Men butikspersonalen har det svårare för de har nästan aldrig heltidsanställningar utan jobbar på kanske 75 procent eller ännu mindre som 20–30 procents anställning, säger hon.

– Med de stigande mat-, bostads- och resekostnaderna är det en katastrof för många. Man har kanske inte ens råd att bo där man jobbar, så att man måste resa längre till jobbet, vilket också blir dyrare. Det påverkar så många liv, det är hemskt.

– Antingen måste du gå med på att korta din arbetstid, eller så måste du säga upp dig. Då måste folk skriva under. Det är som att säga, antingen väljer du att dö eller leva, det finns egentligen bara ett val. Det är ett fult spel tycker jag, det är inte schysst även om det är juridiskt försvarbart. Men det är så H&M behandlar sin personal, säger Irena Tyszko, och berättar hur arbetsgivarna även använder andra knep för att försöka sänka folks löner.

– Den förra avtalsrörelsen präglades av att arbetsgivarna ville ta bort alla OB-timmar, det vill säga att man får lite extra i lön när man jobbar obekväm arbetstid som kvällar och helger. Arbetsgivarna vill ha frihet att lägga scheman hur de vill, utan att behöva betala mer i lön när man arbetar vissa tider. Så det är ganska tydligt och klart vad de är ute efter.

Vad gör facket?

– De har inte visat några muskler än. Jag tycker att det är dåligt att man backar redan innan förhandlingarna har börjat, säger Irena Tyszko och menar att fackledningen har lagt sig alldeles för lågt lönemässigt.

– Vi förväntas hålla tillbaka och inte kräva för mycket i löneökningar på grund av inflationen, som om den bara drabbar arbetsgivarna och inte oss. Det beror på det samarbetsavtal som finns inom LO, där IF Metall har gått ut med ett krav på 4,4 procents löneökningar som vi också måste hålla oss till. Som jag ser det har vi låga krav och därför har vi låga förväntningar.

På H&M:s centrala distributionslager där Irena Tyszko arbetar är det ungefär fyrahundra anställda, varav runt trehundra är med i facket.

– Men jag tror att när folk tvingas se över sin ekonomi nu kommer det resultera i att många lämnar facket för att de inte har råd med medlemsavgiften längre när de måste prioritera andra utgifter. Det är trots allt 600 kronor i månaden för en heltidsanställd. Därför är det extra viktigt att facket gör bra ifrån sig i den här avtalsrörelsen, så att folk vill stanna kvar i facket, säger hon.

Per Leander

  • Handels nuvarande kollektivavtal för butiker, lager och e-handel löper ut den 31 mars och då ska nya avtal vara på plats. Annars kan det bli strejk.

 

You May Also Like