Musiktips – Nya skivor i april

Vi lever i en ganska stängd värld för tillfället och då har musiken en väldigt stor betydelse för många människor. Som en fristad där man kan leva sig in i texter och harmonier eller bara få släppa ut alla sina känslor. Jag vill åter uppmana alla att stötta banden så gott det går, köp en skiva om du har råd, eller spela dina favoritband extra mycket på Spotify. Här är månadens tips.

Borgerlig Begravning – Borgerlig Begravning EP

Borgerlig Begravning har uppmärksammats tidigare i eFOLKET i min artikel om den nya generationen punkare. De är så vitt jag vet landets yngsta punkband. Med två demo-EPs i bagaget är de nu aktuella med en ny EP, den här gången på vinyl. Jag får verkligen rysningar av hur bra skivan är och tankarna sticker direkt iväg till tidiga Asta Kask. Det kan liksom inte bli mer äkta än vad Borgerlig Begravning är, det här är punk av punkare för punkare.

De sex låtarna når nästan upp till 15 minuter och det delas ut kängor till samhällets smutsiga delar så som borgerligheten och landets största högerextrema parti. Jag tycker faktiskt att texterna är välskrivna, det är lätt att det blir väldigt naivt i den åldern (jag har själv erfarenhet av det) men det känns som att grabbarna verkligen har tänkt till ordentligt men det är ändå ingenting som fråntar den charm som finns. Det här kan mycket väl bli årets bästa punkskiva.

Vasas Flora och Fauna – Möte med skogsgardisterna

Här har vi ett band som härstammar från Vasa i Finland som med finstämda låtar håller fast i det nordiska vemodet. Möte med skogsgardisterna är deras fjärde album sedan de bildades 2012. Det här är vacker popmusik på finlandssvenska som är riktigt välkomponerat, till stora delar akustiskt med både piano och stråkar. Är man ute efter glad sommarmusik kanske inte Vasas Flora Och Fauna är det bästa alternativet, men de som föredrar det mer melankoliska borde verkligen kunna suga i sig den här skivan.

Dicator Ship – Your favorites

Svenska Dicator Ship spelar halvstökig rock and roll med en garagefeeling som borde uppskattas av fans till Kiss, Hellacopters och Imperial State Electric. Jag kan inte säga att de tre banden tillhör mina absoluta favoriter men däremot tycker jag att Dictator Ship har någonting. Skivan fungerar bra både för aktiv lyssning och att slänga på i bakgrunden under en storstädning eftersom den alstrar mycket energi. Det här är deras debutalbum och det känns som de kan vara ett band att räkna med framöver i den hårda rock and roll-skolan.

The Chats – High Risk Behaviour

Avslutningsvis vill jag tipsa om The Chats från Australien. Det här albumet släpptes förvisso i slutet av mars men det är för bra för att jag inte ska nämna det. The Chats består av tre unga grabbar från Queensland som har hittat tillbaka till punkens rötter och det låter så autentiskt. Deras korta och uppkäftiga låtar har en del likheter med Stiff Little Fingers men kanske ännu mer med The Cortinas.

The Chats är enligt mig helt fenomenala och de farbröder och tanter som var med i punkens begynnelse kommer att känna igen sig. The Chats skulle även kunna vara en bra inkörsport till punk för kidsen idag. Jag är i alla fall såld och det är jag inte ensam om, till och med självaste Iggy Pop har hyllat The Chats.

You May Also Like