Regeringen i Rosenbad (byggnaden till vänster) ansluter sig till den borgrliga majoriteten i riksdagshuset (till höger på bilden). Bild från eu.riksdagen.se.

Regeringen S & Mp går borgarna till mötes i hyresfrågan!

Idag torsdag (23/4) tillsätter regeringen en utredning om “införande av fri hyressättning”. Det är alltså deras första konkreta steg till att införa marknadshyror. Regeringspartiet Socialdemokraterna var emot detta under hela valrörelsen så idag bryter de ett viktigt vallöfte. Men vi vet att många lokala politiker är på vår sida, du kan påverka dem direkt på hyreschock.info.

Varför tror du regeringen väljer att göra detta nu? Man kan tycka att det finns viktigare saker att fokusera på mitt under coronakrisen än att bryta sitt vallöfte och påbörja införandet av marknadshyror. Men regeringen verkar inte vilja låta den här krisen gå till spillo. De räknar med att media fokuserar så mycket på coronakrisen och alla dess offer så att ingen märker när de smyger igenom marknadshyror.

Det är tondövt och en osmart politik, som kommer förvärra krisen landet befinner sig i. Nära och kära förlorar sina jobb när tusentals varslas. Vi står på branten till vår tids största ekonomiska härdsmälta och många hyresgäster behöver extra stöd för att klara hyran – höjda hyror kommer leda till ökad segregation. Det kommer även betyda en effektiv flytt av pengar, från oss hyresgäster till ett fåtal fastighetsägare.

Jag är både arg och besviken men jag vägrar hålla tyst. Vi ska tillsammans agera för att låta oss hyresgäster komma till tals. Och vi ska peka på alternativen. För vi har en bra modell för hur vi förhandlar fram hyrans storlek. Den modellen kan – och ska hela tiden – utvecklas. Men att införa marknadshyror tar död på den modellen, för det betyder helt enkelt att vi inte längre får förhandla gemensamt.

Det samhället, där hyresgästen stod ensam med mössan i hand inför fastighetsägaren, lämnade vi för väldigt länge sedan. Nu vill regeringen förflytta oss tillbaka till den tiden. Det håller inte. Därför ber jag dig om hjälp, sprid vår kampanjsida hyreschock.info till minst 5 grannar under dagen. Även om du delat sidan innan är det bra om du delar igen och berättar om den senaste utvecklingen.

Dela på Facebook eller Dela via e-post

Nu hjälps vi åt!

Marie Linder
Förbundsordförande, Hyresgästföreningen

You May Also Like