Bild från bbc.com.uk

De rikas ohållbara leverne

Professionella fotbollsspelare tillhör inte den traditionella eller makthavande överklassen. Men deras inkomster i dagens kapitalistiska fotbollsvärld gör att de tillhör den tärande överklassen tillsammans med företagsmoguler och börsspekulanter.

Real Madrids och spanska landslagets Sergio Ramos är en representant för kategorin snuskigt rika. Han tjänar 10 miljoner (10 000 000) kronor i månaden.

Idag diskuteras över hela världen hur vi ska kunna leva på ett för jordklotet hållbart sätt och hur klimatförändringen ska kunna motverkas. Ramos är uppenbarligen opåverkad av denna debatt. Han har i år blivit bötfälld för att på sina ägor utanför Madrid låtit hugga ner 80 stycken månghundraåriga ekar. Bötesbeloppet på två och en halv miljoner kronor är högt men med Ramos bisarra inkomst är det inte något som tvingar honom att dra in på lyxkonsumtionen.

Dit hör bilar. Han äger ett bilstall värderat till 25 miljoner kronor. Däribland en Porsche 911 Carrera S, värderad till en och en halv miljon kronor och en Porsche 977 Turbo S värderad till samma summa.

I samma prisklass ligger hans Audi R8 Spyder och Mercedes-AMG G 63. En Aston Martin i prisklassen tvåmiljoner ingår också i stallet.

För att riktigt markera sin likgiltighet för kampen för ett hållbart konsumtionsmönster har han och hans sambo, TV-programledaren Pilar Rubio, arrangerat ett bröllop som gick loss på 10 miljoner kronor. 500 kändisar inbjudna och vigsel i katedralen i Sevilla. Men det verkar som att den stormrike Ramos inte behövde punga ut med hela summan. En stor del av den betalades av företaget Amazons grundare Jeff Bezos . Amazon håller på att färdigställa en dokumentär över Sergio Ramos vardagsliv i åtta avsnitt. Serien ska släppas på Amazon Prime senare i år. Ett av avsnitten ska behandla bröllopet. Bezos lär också ha råd. Han är listad som den just nu rikaste personen i världen. 1 540 miljarder (1 540 000 000 000) kronor beräknas hans förmögenhet i dagsläget uppgå till.

Ett komplett pariserhjul var uppmonterat enkom för bröllopet. Svenska bandet “Europe” stod för underhållningen. På kvällen skötte italienska DJ:n Gianlucca Vaccho musiken. Plats för alla på efterfesten garanterades av de 13 000 kvadratmeter som Ramos herrgård ligger på.

Tankarna går till den bisarra lyxkonsumtion som överklassen i det gamla Rom hängav sej åt under detta imperiums tid.

För att ge en mera komplett bild av Sergio Ramos kan vi berätta att han älskar tjurfäktning. Innan han kom in i fotbollen drömde han om att bli tjurfäktare. Tjurfäktaren Alejandro Talavante är en nära vän.

Efter att Spanien slagit Italien i Europamästerskapen 2012 tog han efter matchen på sej en rosa matador-mantel han fått i gåva av Talavante. Samma sak gjorde han efter att Real Madrid besegrat Barcelona i Copa del Rey-finalen 2014.

I det senare fallet handlar det inte enbart om en hyllning till spansk nationalism och tjurfäktning utan även om en markering mot Katalonien. Ramos kritiserade också Barcelonas och spanska landslagets Gerard Pique för dennes stöd till katalanskt självstyre.

Fortfarande på 60-talet tjänade en engelsk proffsspelare en normal arbetarlön. Genom kapitalets totala penetrering av sporten har idag elitspelarna förvandlats till reklampelare för en livsstil präglad av omåttlig lyxkonsumtion som är fullständigt oförenlig med vad som krävs för en hållbar framtid. Deras borgerliga livsstil, präglad av bilar i miljonklassen och lyxbostäder med mera blir till en propaganda som finner sin väg in i unga fotbollsintresserade barns och ungdomar hjärnor. Därför är just dessa idrottspersonligheters borgerliga livsmönster så dubbelt skadligt.

Peter Widén

You May Also Like